Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Verzet Nederland
Ontwerper: H.P. van Yperen
Onthulling: 1 mei 1950
Adopteer dit monument.

Purmerend, oorlogsmonument (foto: Piet Jonker)
Purmerend, oorlogsmonument (foto: Piet Jonker)
Purmerend, oorlogsmonument (foto: Piet Jonker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Purmerend is een bakstenen zuil met aan de voorkant een natuurstenen reliëf. Op het reliëf staan een man met een vlammende toorts en een vrouw met gekruiste handen afgebeeld. Onder het reliëf is een natuurstenen plaquette aangebracht. Het monument is geplaatst in een bloembed met daarin natuurstenen platen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'S. DE RIDDER JNZN
D. SCHAATSBERGEN CZN
J. GROOT JZN
S. GROOT JZN.'

Symboliek
De brandende toorts staat symbool voor het doorgeven van leven: mensen sterven, maar het vuur blijft branden.

Wijziging
In 2010 is een nieuwe naamplaat met de namen van de slachtoffers aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Purmerend is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden: Jacob Groot Jzn (16 april 1916 - 8 maart 1945), Simon Groot Jzn (22 juli 1917 - 17 maart 1943), Simon de Ridder Jzn (14 maart 1918 - 27 maart 1944) en Dirk Schaatsbergen Czn (4 september 1910 -19 juni 1940).

Verzetsman Jacob Groot Jzn is in februari 1945 verraden en gearresteerd bij de overal op Nekkermolen. Hij is op de Amsteldijk in Amsterdam gefusilleerd.

Simon Groot Jzn kwam om tijdens het varen in een konvooi op de Noordelijke IJszee. Het koopvaardijschip waar hij op diende werd getorpedeerd.

Sergeant Simon de Ridder Jzn is omgekomen tijdens een vliegtuigongeluk in Noord-Ierland.

Dirk Schaatsbergen Czn zat als machinist op een onderzeeër. In het begin van de oorlog is de onderzeeër door een torpedo geraakt.

Onthulling
Het monument is onthuld in mei 1950. Na de onthulling door de dijkgraaf werd door het polderbestuur, de verenigingen en de kerkvoogdij het monument overgedragen aan de vereniging Purmer Belang.

Locatie
Het oorlogsmonument is gelegen bij de N.H. kerk De Purmer, gelegen op de hoek Purmerenderweg/ Westerweg te Purmerend.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht