Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De 'Neergestorte Vliegenier' in Markelo (gemeente Hof van Twente) is een silhouet van een vliegenier uitgevoerd in beton. Naast het silhouet is een treurwilg gepland en staat een informatiebordje.

Tekst
De tekst op het informatiebordje luidt:

'OP 23 JUNI 1943 WERD EEN
GEALLIEERDE BOMMENWERPER
BOVEN MARKELO NEERGESCHOTEN.
HIJ STORTTE BRANDEND NEER
AAN DE NOORDOOSTZIJDE
VAN DE KATTENBERG, NADAT
HET ZIJN STAARTSTUK VERLOREN
HAD. NOG VOOR HET NEERSTORTEN
ZIJN TWEE BEMANNINGSLEDEN
UIT HET VLIEGTUIG GESPRONGEN
EN HIER, ENKELE HONDERDEN
METERS VAN ELKAAR, IN DIT BOS
TE PLETTER GEVALLEN. GERUIME
TIJD NA DE OORLOG WAS DE
LICHAAMSAFDRUK VAN EEN VAN
HEN NOG ZICHTBAAR IN DE ZACHTE
HUMUSLAAG. OMWONENDEN HEBBEN
DESTIJDS HIER EEN TREURWILG
GEPLANT, DIE TOEN HELAAS NIET IN
LEVEN IS GEBLEVEN.
TER NAGEDACHTENIS IS HET SILHOUET
GERECONSTRUEERD EN IS OP
23 JUNI 2008 EEN NIEUWE TREURWILG
GEPLAND DOOR DE AMBASSADEUR VAN
NIEUW ZEELAND, H.E. MS. RACHEL FRY.'

De geschiedenis

Het monument 'Neergestorte Vliegenier' in Markelo (gemeente Hof van Twente) herinnert aan de gesneuvelde bemanningsleden van een neergeschoten geallieerde bommenwerper.

Op 23 juni 1943 werd een geallieerde bommenwerper boven Markelo neergeschoten. Hij stortte brandend neer aan de noordoostzijde van de Kattenberg, nadat het zijn staartstuk verloren had. Nog voor het neerstorten zijn twee bemanningsleden uit het vliegtuig gesprongen en in de bossen van De Kattenberg na hun val overleden. Geruime tijd na de oorlog was de lichaamsafdruk van een van hen nog zichtbaar in de zachte humuslaag. Omwonenden hebben destijds hier een treurwilg geplant, die toen helaas niet in leven is gebleven.

Oprichting
Aanleiding voor de oprichting van het silhouet ter nagedachtenis aan de neergestorte vliegenier was de realisatie van de wandelroute Kerkepaden-Tichelroutes Markelo in 2008 op initiatief van de Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo. Rondom De Kattenberg zijn meerdere elementen teruggebracht als verwijzing naar de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Op 23 juni 2008 door de Ambassadeur van Nieuw Zeeland, H.E. Ms. Rachel Fry een treurwilg geplant naast het silhouet.

Het monument wordt beheerd door Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument 'Neergestorte Vliegenier' is gelegen op de Kattenberg nabij de Langeweg en Traasweg te Markelo (gemeente Hof van Twente).

Bron
Stichting Cultuur Historische Elementen Rondom Markelo.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents