Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Doorn, monument van de Stichting BNMO-Serviceorganisatie (foto: Veteraneninstituut)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument van de Stichting BNMO-Serviceorganisatie in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is een gepolijste zwerfkei, waarop een bronzen figuur is bevestigd.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DE WOND HEELDE...
...DE TIJD POLIJSTTE...
...MAAR DE BESCHADIGING BLIJFT.'

Symboliek
Het gedenkteken staat symbool voor het psychische en fysieke leed van oorlogsveteranen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument van de Stichting BNMO-Serviceorganisatie in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug) is opgericht als eerbetoon aan veteranen en schenkt aandacht aan de psychische en lichamelijke gevolgen van de blootstelling aan oorlogsgeweld.

In het centrum van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) , dat begin jaren tachtig werd opgezet naar Scandinavisch voorbeeld, vinden allerlei nazorgactiviteiten plaats voor oude en jonge oorlogsveteranen en hun thuisfront.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de BNMO-Serviceorganisatie aan het Willem van Lanschotplein in Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug). De BNMO is één van de partners binnen het Veteraneninstituut.

Bron
Rubriek 'Monumentaal' van het tijdschrift Checkpoint van maart 2002.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.