Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) is een rond glas-in-lood raam met een doorsnede van 60 cm. Het raam is gemaakt door middel van de glas-op-glas methode, waarbij stukjes glas zijn versmolten met een glazen onderlaag. Op het raam zijn verschillende figuren aangebracht, zoals vogels, een fiets en een rivier met bomen. In het midden van het raam is een beschadigde foto van Albert Ensing verwerkt.

Tekst
De tekst op het raam luidt:

‘ALBERT ENSING.’

Symboliek
De kunstenares Ali van Buuren-Ensing heeft de symboliek achter het raam als volgt beschreven:

“Zoals het leven heeft een raam een donkere en een lichte kant, door het transparante glas kijk je naar buiten, naar het licht, de toekomst de vrijheid en geeft het zonlicht kleur. Kijk je naar binnen, dan is het donker de schaduwzijde van je leven, somber en kleurloos. In dit raam, de vorm van een cirkel, wordt in verschillende delen het leven uitgebeeld van Albert.”

De geschiedenis

Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) herinnert aan Albert Ensing die tijdens een razzia in Daarle is gefusilleerd.

Albert was afkomstig uit Gasselternijveensemond in Drenthe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een tiener. Zijn tweelingbroer Frans en hij wilden niet voor de bezetter werken en besloten daarom om onder te duiken. Ze kwamen terecht in Daarle en werden bij verschillende mensen ondergebracht. Dit ging goed totdat er aan het einde van de oorlog een razzia in het dorpje werd uitgevoerd. Waarschijnlijk als vergelding voor de grote bankroof door het verzet in Almelo. Frans wist te ontkomen, maar Albert niet. Hij werd gefusilleerd.

Zijn stoffelijk overschot werd, na een kort verblijf op het kerkhof van Daarle, naar zijn familie in Drenthe teruggebracht. In de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam het verzoek vanuit de Nederlandse overheid om Albert te laten begraven op het ereveld in Loenen. De vader van Albert stemde hiermee in, omdat er dan altijd goed voor hem gezorgd zou worden.

Precies 65 jaar later wordt Albert herinnerd door middel van het glas-in-lood raam in het dorpje Daarle waar hij zat ondergedoken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 maart 2010. Groep 7 van basisschool de Ark uit Daarle was betrokken bij de onthulling. In de klas werd het levensverhaal van Albert Ensing verteld door familie van Albert. Ook was er een militair uit Daarle aanwezig die had gediend in Afghanistan om de link met het heden te leggen.

Het monument is ontworpen door de nicht van Albert, Ali van Buuren-Ensing.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het gedenkraam voor Albert Ensing is geplaatst in een gebouw op de
Bijzondere Begraafplaats aan de Kerkallee te Daarle (gemeente
Hellendoorn).

Bron
Mevrouw Ada Rosman-Kleinjan

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents