Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ali van Buuren-Ensing
Onthulling: 17 maart 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Ark.

Daarle, Gedenkraam Albert Ensing (foto: Henk van Buuren)
Daarle, Gedenkraam Albert Ensing (foto: Henk van Buuren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) is een rond glas-in-lood raam met een doorsnede van 60 cm. Het raam is gemaakt door middel van de glas-op-glas methode, waarbij stukjes glas zijn versmolten met een glazen onderlaag. Op het raam zijn verschillende figuren aangebracht, zoals vogels, een fiets en een rivier met bomen. In het midden van het raam is een beschadigde foto van Albert Ensing verwerkt.

Tekst
De tekst op het raam luidt:

'ALBERT ENSING.'

Symboliek
De kunstenares Ali van Buuren-Ensing heeft de symboliek achter het raam als volgt beschreven:

"Zoals het leven heeft een raam een donkere en een lichte kant, door het transparante glas kijk je naar buiten, naar het licht, de toekomst de vrijheid en geeft het zonlicht kleur. Kijk je naar binnen, dan is het donker de schaduwzijde van je leven, somber en kleurloos. In dit raam, de vorm van een cirkel, wordt in verschillende delen het leven uitgebeeld van Albert."

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam voor Albert Ensing in Daarle (gemeente Hellendoorn) herinnert aan Albert Ensing die tijdens een razzia in Daarle is gefusilleerd.

Albert was afkomstig uit Gasselternijveensemond in Drenthe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een tiener. Zijn tweelingbroer Frans en hij wilden niet voor de bezetter werken en besloten daarom om onder te duiken. Ze kwamen terecht in Daarle en werden bij verschillende mensen ondergebracht. Dit ging goed totdat er aan het einde van de oorlog een razzia in het dorpje werd uitgevoerd. Waarschijnlijk als vergelding voor de grote bankroof door het verzet in Almelo. Frans wist te ontkomen, maar Albert niet. Hij werd gefusilleerd.

Zijn stoffelijk overschot werd, na een kort verblijf op het kerkhof van Daarle, naar zijn familie in Drenthe teruggebracht. In de jaren '60 van de vorige eeuw kwam het verzoek vanuit de Nederlandse overheid om Albert te laten begraven op het ereveld in Loenen. De vader van Albert stemde hiermee in, omdat er dan altijd goed voor hem gezorgd zou worden.

Precies 65 jaar later wordt Albert herinnerd door middel van het glas-in-lood raam in het dorpje Daarle waar hij zat ondergedoken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 maart 2010. Groep 7 van basisschool de Ark uit Daarle was betrokken bij de onthulling. In de klas werd het levensverhaal van Albert Ensing verteld door familie van Albert. Ook was er een militair uit Daarle aanwezig die had gediend in Afghanistan om de link met het heden te leggen.

Het monument is ontworpen door de nicht van Albert, Ali van Buuren-Ensing.

Locatie
Het gedenkraam voor Albert Ensing is geplaatst in een gebouw op de Bijzondere Begraafplaats aan de Kerkallee te Daarle (gemeente Hellendoorn).

Bron
Mevrouw Ada Rosman-Kleinjan

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht