Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is een sculptuur van edelstaal in de vorm van een waterlelie met twaalf bloembladeren. Elf bloembladeren zijn dicht en één is open. De sculptuur is geplaatst op vier natuurstenen met inscriptie.

Tekst
Op drie van de vier stenen staan de namen van elf, in voormalig Nederlands-Indië, omgekomen Wageningse militairen. Op de ander steen staat het onderwerp van het monument.

Symboliek
De waterlelie bestaat uit abstracte bloembladeren, waarvan er elf heel zijn en één een open einde heeft. Het open einde representeert de aantasting van wat eens volmaakt was. Op één steen staat ook een geabstraheerde weergave van een, op het water drijvende, waterlelie. Dit is volgens de ontwerper Pim Wever een: "…verwijzing naar het water, koud en kil, waarin de lelie tot het diepste wortelt."

De geschiedenis

Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan elf Wageningse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de omgekomen militairen luiden:
G. van Aggelen, A.H. van Beek, J.H. Eikhoudt, F. Penters, J. van de Peppel, D.W. Rookmaaker, G. Schouten, H.W. Schraagen, A.H. Soeteman, J. Witman en P.J.J. Wolters.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van M. Brink en P.G.M. Zents.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 2010 door G. Hakkenberg, drager Militaire Willemsorde en luitenant-kolonel der artillerie b.d. F.T. Dürst Britt. Zij werden geassisteerd door leerlingen van groep 6 van de Kardinaal Alfrinkschool. De leerlingen droegen gedichten voor, hesen de vlag en maakten foto's. Deze school heeft het monument ook geadopteerd en zij kregen van de burgemeester van Wageningen, G.J.M. van Rumund, een logboek waarin de leerlingen, gedurende drie jaar, hun ervaringen met de verzorging van het monument gaan bijhouden. Het monument is na de onthulling overgedragen aan de gemeente Wageningen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument'De Waterlelie' is geplaatst aan de Nudestraat te Wageningen.

Bron
Wageningen 1940-1945.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents