Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Pim Wever
Onthulling: 24 september 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door RKBS Kardinaal Alfrink.

Wageningen, 'De Waterlelie' (foto: Wageningen 1940-1945)
Wageningen, 'De Waterlelie' (foto: Wageningen 1940-1945)
Wageningen, 'De Waterlelie' (foto: Wageningen 1940-1945)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is een sculptuur van edelstaal in de vorm van een waterlelie met twaalf bloembladeren. Elf bloembladeren zijn dicht en één is open. De sculptuur is geplaatst op vier natuurstenen met inscriptie.

Tekst
Op drie van de vier stenen staan de namen van elf, in voormalig Nederlands-Indië, omgekomen Wageningse militairen. Op de ander steen staat het onderwerp van het monument.

Symboliek
De waterlelie bestaat uit abstracte bloembladeren, waarvan er elf heel zijn en één een open einde heeft. Het open einde representeert de aantasting van wat eens volmaakt was. Op één steen staat ook een geabstraheerde weergave van een, op het water drijvende, waterlelie. Dit is volgens de ontwerper Pim Wever een: "...verwijzing naar het water, koud en kil, waarin de lelie tot het diepste wortelt."

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aggelen Gerrit 23-02-1927 28-01-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Waterlelie' in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan elf Wageningse militairen die in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de omgekomen militairen luiden:
G. van Aggelen, A.H. van Beek, J.H. Eikhoudt, F. Penters, J. van de Peppel, D.W. Rookmaaker, G. Schouten, H.W. Schraagen, A.H. Soeteman, J. Witman en P.J.J. Wolters.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van M. Brink en P.G.M. Zents.

Onthulling
Het monument is onthuld op 24 september 2010 door G. Hakkenberg, drager Militaire Willemsorde en luitenant-kolonel der artillerie b.d. F.T. Dürst Britt. Zij werden geassisteerd door leerlingen van groep 6 van de Kardinaal Alfrinkschool. De leerlingen droegen gedichten voor, hesen de vlag en maakten foto's. Deze school heeft het monument ook geadopteerd en zij kregen van de burgemeester van Wageningen, G.J.M. van Rumund, een logboek waarin de leerlingen, gedurende drie jaar, hun ervaringen met de verzorging van het monument gaan bijhouden. Het monument is na de onthulling overgedragen aan de gemeente Wageningen.

Locatie
Het monument'De Waterlelie' is geplaatst aan de Nudestraat te Wageningen.

Bron
Wageningen 1940-1945.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.