Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Foke Winia-Terpstra
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door ABBS De Fluessen.

Elahuizen - Vredesmonument (foto: Chris van Houts)
Elahuizen - Vredesmonument (foto: Chris van Houts)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Vredesmonument in Elahuizen (gemeente De Fryske Marren) is een roestvrije V op een betonnen voet. Op de voet is een plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VREDE EN VRIJHEID
JUSTER, HJOED EN MOARN
1995'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Vredesmonument in Elahuizen (gemeente De Fryske Marren) herinnert de inwoners van Elahuizen aan vrede en vrijheid.

Locatie
Het Vredesmonument is geplaatst op de hoek van Buorren/Joop Schweitzerstrjitte te Elahuizen (gemeente De Fryske Marren).

Bron
Keunstwurk - Beeldende Kunst & Vormgeving

Compliment voor een oorlogsmonument 
Dit monument is genomineerd voor het Compliment voor een oorlogsmonument 2018. Deze aanmoedigingsprijs is georganiseerd in aanloop naar de nationale viering van de bevrijding op 5 mei in Friesland en is een initiatief van de Provincie Fryslân, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Erfgoed & Publiek. Omrop Fryslân heeft korte videoportretten van de vijf genomineerden gemaakt. Het portret over dit monument vind je hier

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht