Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Romke de Vries
Onthulling: 1956
Adopteer dit monument.

Sneek, 'Volk in nood, eendracht groot' (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Sneek, 'Volk in nood, eendracht groot' (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)
Sneek, 'Volk in nood, eendracht groot' (foto: Bert Deelman CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument 'Volk in nood, eendracht groot' in Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân) is een zandstenen beeld van twee figuren met een boek boven hun hoofd en een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOLK IN NOOD
EENDRACHT GROOT'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Volk in nood, eendracht groot' herinnert de inwoners van Sneek aan de Tweede Wereldoorlog en aan de verzetsslachtoffers.

Locatie
Het monument 'Volk in nood, eendracht groot' is geplaatst in het plantsoen aan de Oppenhuizerweg te Sneek (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Keunstwurk - Beeldende Kunst & Vormgeving

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht