Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Tilly Buij
Onthulling: 1996
Adopteer dit monument.

Leeuwarden, 'Bicornus' (Foto: Henk Rusman/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Bicornus' in Leeuwarden is een sculptuur bestaande uit drie onderdelen van verschillende materialen: een sokkel met metalen tralies, met daarop een op zijn punt staande zalmroze schelp van beton van waaruit bronzen gepatineerde bazuin met twee koppen omhoog krult.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Bicornus' in Leeuwarden herinnert aan de vrouwen uit het Friese verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van het Comité Verzetsmonument Camminghaburen.

Symboliek
Ieder van de drie onderdelen heeft een symbolische betekenis:

  • De schelp, een conus cloriamaris, heeft een vrouwelijke vorm. De schelp verbeeldt de rol van de vrouw in het verzet: het opnemen en beschermen van mensen die bescherming nodig hebben.
  • De bazuin verwijst naar het vermogen van vrouwen om onder grote druk verschillende rollen - die van moeder, zorgende en verzetsvrouw - te combineren. Het is tevens0 een waarschuwing voor de toekomst.
  • De sokkel is streng en klassiek van vorm. De tralies op de sokkel doen denken aan geweren die in een rek zijn geplaatst en symboliseren de onontkoombaarheid van een dwingend systeem.

Bron
Keunstwurk.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht