Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Henk Lampe
Onthulling: 2005
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het Bezinningmonument in Franeker (gemeente Franekeradeel) is een sculptuur bestaande uit twee roestvrijstalen elementen. Ieder deel bestaat uit roetvrijstalen stroken die van onderen aan elkaar zijn verbonden en naar boven toe uitkragen. De sculptuur is geplaatst op een bestrating van gele klinkers met daartussen natuurstenen banden.

Locatie
Het monument staat in het Martiniplantsoen in Franeker.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Bezinningmonument in Franeker (gemeente Franekeradeel) herinnert aan de slachtoffers van recent (oorlogs-) geweld. Op 4 mei vindt bij dit monument een herdenking plaats.

Oprichting

Het monument is opgericht met de bedoeling om tijdens toekomstige 4 mei herdenkingen ook de slachtoffers van recent geweld te herdenken. De wens tot oprichting van een monument was mede ingegeven door de dood van de uit Franeker afkomstige Dave Steensma. Hij kwam in 2004 om toen hij op vredesmissie was in Irak.

Het 4 mei comité Franker was opdrachtgever voor het monument.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht