Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Miep Mostard-Heijthuijsen
Onthulling: 1 november 2007
Adopteer dit monument.

Susteren, 'Spelen in vrijheid' (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Susteren, 'Spelen in vrijheid' (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Spelen in vrijheid' in Susteren (gemeente Echt-Susteren) is een bronzen sculptuur van een gans met op de rug een kind. De sculptuur is geplaatst op een hardstenen sokkel waarin een tekst is aangebracht. Rondom het beeld is sierbestrating van Maaskeien aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'SPELEN IN VRIJHEID'.

Onder deze tekst staat de handtekening van Majoor Evans.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Spelen in vrijheid' in Susteren (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de bevrijding van Susteren door majoor Evans en zijn manschappen.

Het monument staat bij basisschool In 't Park, de school waarin de Majoor Evansschool was opgegaan. Majoor Evans wilde graag binding behouden met de school; de inspanningen van zijn manschappen hadden immers ook tot doel om een vrije wereld te scheppen waarin kinderen vrij kunnen spelen.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen door inspanningen van onderwijsstichting Focus, de gemeente Echt-Susteren en de Stichting 4 mei Herdenking Echt-Susteren.

Symboliek
De gans is een verwijzing naar ganzen die in een park vrij rondlopen en daarmee een verwijzing naar de naam van de school. Het kind gaat zittend op de rug van de gans, als Nils Holgerson, de vrijheid tegemoet. Rond de sokkel liggen Maaskeien; deze keien verwijzen naar de bevrijding van Susteren door majoor Evans en zijn manschappen.

Locatie
Het monument staat bij de ingang van basisschool In 't Park in Susteren.

Bronnen

  • Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren;
  • Susteren.nu.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht