Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.

Susteren, Bevrijdingseik voor John Evans (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Susteren, Bevrijdingseik voor John Evans (foto: René en Peter van der Krogt)
Susteren, Bevrijdingseik voor John Evans (foto: René en Peter van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
De Bevrijdingseik in Susteren (gemeente Echt-Susteren) is een eikenboom. Aan de voet van de boom staat een natuurstenen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette bij de boom luidt:

'DEZE BOOM WERD OP
4 MEI 1985 GEPLANT
DOOR MAJOOR J. EVANS
EN BURGEMEESTER H. CORTEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Bevrijdingseik in Susteren (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan majoor John Edward Evans. Evans was betrokken bij de invasie in Normandië in juni 1944. Voor zijn dappere optreden in Frankrijk kreeg hij 28 november 1944 de hoge Briste onderscheiding D.S.O. (Distinguished Service Order).

Bij de gevechten tijdens de bevrijding van Susteren raakte majoopr Evans gewond, wat een einde markeerde van zijn militaire loopbaan. In 1964 keerde Evans terug naar Susteren en in 1979 werd hij benoemd tot ereburger. Tevens werden er een school en een straat naar hem vernoemd. Deze school zou later fuseren met de Siint Jozefschool en van naam veranderen.

In 2008 schonk Evans zijn onderscheidingen aan Susteren als een postuum eerbewijs aan zijn omgekomen makkers.

Onthulling
De Bevrijdingseik werd op 4 mei 1985 onthuld door majoor Evans en burgemeester Corten.

Locatie
De Bevrijdingseik staat aan de IJsstraat, nabij de Susterderweg te Susteren. Naast de eik staat een monument gemaakt van een kanon.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht