Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 25 januari 2009
Adopteer dit monument.

Koningsbosch, Bevrijdingsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Koningsbosch, Bevrijdingsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)
Koningsbosch, Bevrijdingsmonument (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Bevrijdingsmonument in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) is grijs natuurstenen plaquette op een bastenen zuil. Op de plaquette is een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'52ND LOWLAND DIVISION

BEVRIJDING KONINGSBOSCH-ECHTERBOSCH
19-20 JANUARI 1945

GEMEENTE ECHT-SUSTEREN 25-01-2009'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Bevrijdingsmonument in Koningsbosch (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de bevrijding van Koningsbosch door de Schotse 52nd Lowland Division.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van een werkgroep bewoners uit Koningsbosch en de Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren. Het monument, gemaakt door steenhouwerij Joop Utens, is gemaakt met steun van de gemeente Echt-Susteren.

Onthulling
Het monument is op 25 januari 2009 onthuld in aanwezigheid van een zevental Schotse veteranen. Kolonel Robin Hunter, namens de 52nd Lowlands Division, en burgemeester Akkermans hebben het monument gezamelijk onthuld.

Locatie
Het monument staat op de plaats waar voorheen de klok, het monument bij de Kerk, stond. Dit monument is enkele meters verplaatst.

Bron
Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht