Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: F. Kroes
Onthulling: 1990
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats te Tacozijl (gemeente De Fryske Marren) is een ronde gedenksteen, waarop de contouren van de werelddelen staan afgebeeld. Een streep stelt de route Lemmer-Auschwitz voor. Op de steen is een ronde glasplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op de glasplaat luidt:

'JUSTER BARDE IT BY US 1940-1945

FAN UT DE LEMMER TRANSPORTEARE EN YN AUSWITZ OMBROCHT.

OANTINKEN LIEDT TA FERLOSSING. FERJITTEN TA BALLINGSKAP.

JANTJE JACOBS
SARAH BLOK
JOZEPH BLOK

MOARN IS 'T WER EARNE OARS.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats te Tacozijl (gemeente De Fryske Marren) is opgericht ter nagedachtenis aan drie joodse medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn omgebracht.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Jozeph Blok, Sarah Blok en Jantje Jacobs.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1990.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats, vlakbij de sluis, onderaan de voet van de Zeedijk in Tacozijl (gemeente De Fryske Marren).

Bron
Joodse Oorlogsmonumenten in de provincie Friesland van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2001). ISBN 90 5294 222 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht