Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Emmeloord, 'Monument voor geallieerde vliegers' (foto: gemeente Noordoostpolder CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor geallieerde vliegers in Emmeloord' (gemeente Noordoostpolder) is een grijs kruis waarop bronzen letters zijn bevestigd. Rondom het kruis is een bestrating van stenen.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'R.I.P.

HIER VIEL OP 3 JANUARI 1944 EEN GEALLIEERD VLIEGTUIG

J. WEATHERILL COMM.
F.N. LOONEY
A. COWELL
C. HEMMINGWAY
J. GAGE
P. SYMONDS
W. TODNEY'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor geallieerde vliegers in Emmeloord' (gemeente Noordoostpolder) herinert aan een gealieerd vliegtuig dat op 3 januari 1944 op deze plaats is neergestort.

Het vliegtuig, de Lancaster JA902 van het 463 Squadron, was op 2 januari vanaf het vliegveld Waddington (Linconshire) in het Verenigd Konkrijk opgestegen met als bestemming Berlijn. Op 3 januari om 01.00 uur lokale tijd stortte de Lancaster op deze plaats neer. Alle zes de bemanningsleden kwamen op het leven. Vier van hen zijn begraven op de begraafplaats van Vollendhove, twee kregen op een onbekende plaats een graf.

Locatie
Het kruis bevindt zich aan de westzijde van de Lindeweg.

Bron
Oorlogsmusea.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht