Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Pieter Starreveld
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Laren, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Laren, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)
Laren, oorlogsmonument (foto: Rob Kreukniet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Laren (gemeente Lochem) is een zuil van gemetselde baksteen, onderbroken door wit natuurstenen banden en bekroond door een wit natuurstenen gedenksteen. Deze gedenksteen wordt bekroond door een bronzen schaal waaruit gestyleerd weergegeven vlammen oprijzen. Op de gedenksteen staat een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'1940-1945
AAN HEN DIE VIELEN

MR. W.H.E V D BORGH V VERWOLDE
L.M. VAN DEN BRINK
G.C. EGGINK
G. HARMSEN-STEGINK
H.J. HIETBRINK
B.G. KOESLAG-MEIJLINK
H.J. KOESLAG
A. KUIPER
H.G. KUIPER
D. LENSINK
H.J. LOMAN
J. MEIJER
G.W. VREEMAN
H. WESSELDIJK

EN HET LICHT
SCHIJNT IN DE
DUISTERNIS JOH. 1 5'.

Wijziging
In 2012 is het monument door onbekende dader omver geworpen en beschadigd. Het monument is daarna weer overeind gezet. In november 2015 is het monument opnieuw beschadigd. Hierbij zijn de koperen schaal en koperen vlam van het monument weggenomen. Op 20 april 2016 zijn een nieuwe schaal en vlam geplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Laren (gemeente Lochem) herinnert aan de inwoners van Laren die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De namen van de slachtoffers luiden:

W.H.E. v.d. Borgh v. Verwolde, L.M. van den Brink, G.C. Eggink, G. Harmsen-Stegink, H.J. Hietbrink, B.G. Koeslag-Meijlink, H.J. Koeslag, A. Kuiper, H.G. Kuiper, D. Lensink, H.J. Loman, J. Meijer, G.W. Vreeman en H. Wesseldijk.

Oprichting en onthulling
Het monument is ontworpen door Pieter Starreveld (Koog aan de Zaan, 5 mei-18 april 1989) en onthuld bij de vijfde herdenking en viering van oorlog en bevrijding herdenking in mei 1950.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de noordwestkant van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Dorpsstraat in Laren (gemeente Lochem).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht