Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Dieteren, plaquette bij de Stephanuskerk (foto: Stichting 4 Mei Herdenking Echt-Susteren)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette bij de St. Stephanuskerk in Dieteren (gemeente Echt-Susteren) is een rechthoekige natuurstenen plaquette waarop een tekst is aangebracht. Met rode en zwarte verf zijn de letters extra geaccentueerd. De plaquette is gelijkvormig aan de plaquette waarmee de bouw van de kerk wordt herdacht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'DIETEREN
DOOR DE DUITSCHERS BEZET
10 MEI 1940
DOOR DE ENGELSCHEN BEVRIJD
16 JANUARI 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette bij de St. Stephanuskerk in Dieteren (gemeente Echt-Susteren) herinnert aan de bezetting en de bevrijding van Dieteren.

Dieteren lag van 18 september 1944 tot 18 januari 1945 vlakbij het front. Dieteren werd in deze tijd zwaar beschadigd, zo ook de St. Stephanuskerk die tussen 1939 en 1940 was gebouwd.

Locatie
De plaquette is bevestigd in één van de portalen van de St. Stephanus kerk in Dieteren (gemeente Echt-Susteren).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht