Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 24 september 2007
Adopteer dit monument.

Arnhem, 'Monument voor Omgekomen Personeel van Van Gend & Loos' (foto: H.J. Zwart CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Omgekomen Personeel van Van Gend & Loos' in Arnhem is een plaquette van brons. Op de plaat zijn in reliëf een heraldisch wapen en ornamenten aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ALGEMEENE TRANSPORTONDERNEMING B.V.
N.V. EXPEDITIE ONDERNEMING VAN GEND LOOS
GEDENKEN
[36 namen]
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Omgekomen Personeel van Van Gend & Loos' in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan 36 medewerkers van het koeriersbedrijf Van Gend & Loos die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
De oude overslagloods van Van Gend & Loos, waarop de plaquette is aangebracht, werd in 2007 verplaatst vanuit Tiel naar Arnhem, waar het werd herbouwd in het Nederlandse Openluchtmuseum. De officiële opening van het gebouw vond plaats op 24 september 2007.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de zijgevel van de herbouwde loods van Van Gend & Loos in het Nederlands Openluchtmuseum, gevestigd aan de Schelmseweg te Arnhem.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

H.Zwart | 11 november 2017

Onze oom Johan Hendrik Verveld uit Enschede staat op het gedenkteken. Hij is omgekomen op 22 januari 1942 in Enschede door een vergissingsbombardement van de geallieerden op Enschede. Zij dachten dat zij boven Munster vlogen. Johan was op dat moment naar bijles gegaan en zat in een klas van 6 leerlingen toen de bom viel. Hij is 21 jaar geworden.