Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Tirza Verrips
Onthulling: 28 april 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Wiltshire-monument' in Arnhem is een abstracte sculptuur van rood Cortenstaal en staat op een natuurstenen voetstuk. Op het voetstuk zijn de emblemen van het Wiltshire Regiment aangebracht. Het monument is 4 meter 50 lang, 2 meter 50 breed en 1 meter 50 hoog.

Tekst
De tekst op de voorzijde van het monument luidt:

'"THE BATTLE FOR THE ISLAND"

IN MEMORY OF THE OFFICERS AND MEN OF
4TH AND 5TH BATTALION THE WILTSHIRE REGIMENT
WHO WERE KILLED IN ACTION OR DIED OF WOUNDS
SUSTAINED DURING THE BATTLE

22 SEPTEMBER TILL 6 OCTOBER 1944

"WE WILL REMEMBER THEM"'.

Aan weerzijden van het voetstuk van het monument staan de namen van de gesneuvelde leden van het Britse Wiltshire Regiment.

Symboliek
Het monument heeft de vorm van een reeks golven. De golven staan symbool voor de lange weg die de mannen van het 4e en 5e bataljon van het Wiltshire Regiment na hun landing op Normandië hebben afgelegd. De golven staan ook symbool voor de Duitse aanvalsgolven die vanuit het oosten op de stellingen van het regiment neerkwamen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Wiltshire-monument' in Arnhem is opgericht ter nagedachtenis aan 73 jongemannen van het Britse Wiltshire Regiment die sneuvelden tijdens bittere gevechten rond boerderij De Laar, nu wijkcentrum De Buitenplaats, tegen de Duitse bezetter.

Inzet van de strijd in september 1944 was de spoorlijn tussen Arnhem en Nijmegen. Die viel wisselend in Duitse en geallieerde handen. De Duitsers wilden Nijmegen heroveren na hun overwinning bij Arnhem.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 2010 door de veteraan Ray Hare van het Britse Wiltshire Regiment samen met de Arnhemse burgemeester Pauline Krikke.

Locatie
Het monument staat in de Arnhemse wijk Schuytgraaf bij het wijkcentrum De Buitenplaats. Hier stond vroeger boerderij De Laar.

Bronnen

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht