Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 23 maart 2010
Adopteer dit monument.

Klazienaveen, monument bij de Norit-fabriek (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Klazienaveen, monument bij de Norit-fabriek (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)
Klazienaveen, monument bij de Norit-fabriek (foto: Harry Cock - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Norit-fabriek in Klazienaveen (gemeente Emmen) is een gedenksteen van grijze natuursteen op een granieten voetstuk. De steen is 1 meter 80 hoog. Op de steen zijn de namen aangebracht van de acht fabrieksarbeiders die omkwamen door het geallieerde bombardement op 23 maart 1945. Daarbij is een afbeelding van de oude fabriek ingegraveerd.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'PURIT
KLAZIENAVEEN

WOII

TER HERINNERING AAN DE SLACHTOFFERS
VAN HET BOMBARDEMENT
23 MAART 1945

HENDRIK BRON
LEENDERT BOERS
JANNES PALS
JAN KATUIN
JAN JALVIG
HARM OLDERSMA
GERRIT DE MUNNIK
HARN POMP'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Norit-fabriek in Klazienaveen (gemeente Emmen) is opgericht ter nagedachtenis aan acht fabrieksarbeiders die zij omgekomen bij een geallieerd bombardement op 23 maart 1945.

De Purit (Norit) fabriek werd door de geallieerden gebombardeerd, naar alle waarschijnlijkheid in een poging om de bevoorrading van het Duitse leger te stremmen. Er vielen acht dodelijke slachtoffers en vijf mensen raakten gewond.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 maart 2010 door burgemeester Cees Bijl en nabestaanden van de slachtoffers.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de Norit-fabriek (voorheen de Purit fabriek), aan het mr. Ovingkanaal OZ in Klazienaveen (gemeente Emmen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht