Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jack Dawson Green in Heinenoord (gemeente Hoeksche Waard) is een zwarte granieten zuil, met daarop een foto van de omgekomen vlieger in uniform en een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘W/O JACK DAWSON GREEN

GEBOREN OP 27 DECEMBER 1923
IN CAMBERWELL, VICTORIA – AUSTRALIË

GESNEUVELD OP 17 MAART 1945
NABIJ DE GORZENWEG IN HEINENOORD

PILOOT ROYAL AUSTRALIAN AIR FORCE
NEERGESTORT IN SPITFIRE XVI
SERIENUMMER SM473
NO. 603 (CITY OF EDINBURGH) SQUADRON
AUXILIARY AIR FORCE’.

Wijziging
Op 7 januari 2011 is er een informatiebord bij het monument geplaatst. Op het bord staat achtergrondinformatie over de Jack Dawson Green en de dag waarop hij is neergestort.

De geschiedenis

Het monument voor Jack Dawson Green in Heinenoord (gemeente Hoeksche Waard) herinnert aan de Australische piloot Jack Dawson Green. Behalve dit monument is er ook een pad naar Green vernoemd en is er in Barendrecht bij het Verzetsmonument aan het Doormanplein een gedenksteen voor hem geplaatst .

Op 17 maart 1945 sneuvelde de Royal Australian Air Force vlieger Warrant Officer Jack Dawson Green, ingedeeld bij No. 603 “City of Edinburgh” Squadron van de Auxiliary Air Force, RAF. Hij werd neergeschoten door Duits afweergeschut dat destijds stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug. Met zijn Spitfire Mk. XVI, jachtbommenwerper, waarmee hij op oorlogsmissie was, stortte hij neer bij Heinenoord in de Hoeksche Waard. Bij zijn dood was hij slechts 21 jaar. Hij werd te Barendrecht begraven, ver van zijn vaderland. Daar rust hij nog steeds. Hij was het 99e vliegtuigbemanningslid dat in de Tweede Wereldoorlog boven de Hoeksche Waard sneuvelde.

Initiatief
Het monument is ontstaan op initiatief van de werkgroep ‘Remember Jack Dawson Green’. Bij de realisatie is samengewerkt met de Oranjevereniging Heinenoord en de Gemeente Binnenmaas. De Werkgroep Remember Jack Dawson Green zet zich momenteel in dit monument te laten adopteren door een nabijgelegen school.

Onthulling
Op 3 mei 2010 is vlakbij de locatie van de crash van Jack Dawson Green te Heinenoord / Blaaksedijk een gedenkzuil voor hem onthuld door zijn zus, Mrs. Joyce Morgan en de Australische Ambassadeur Mrs. Lydia Morton. De onthulling werd geleid door Luitenant-kolonel b.d. D. Hoogsteder. Het monument is geschonken door Vasto Natuursteen uit Alblasserdam.

Bij het monument heeft op 11 april 2013 een speciale herdenking plaatsgevonden. Ter gelegenheid hiervan kwamen vijentwintig Australiërs over, waaronder tien middelbare school leerlingen,
winnaars van de ANZAC Prize Competition, begeleid door vetergenwoordigers van de regering van Victoria State. Ook de nicht van Jack Dawson Green was aanwezig, evenals leerlingen van de twee Nederlandse adoptiescholen, de Rehobothschool uit Barendrecht (graf) en de Burgemeester van Bommelschool te Heinenoord (monument). Door twee historische vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht is een fly-past verzorgd.

In de herfst van 2013 wordt een informatiebord geplaatst bij het monument. Dit bord wordt geschonken door het Oorlogs- en Verzetsmuseum Rotterdam.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat vlakbij de plek waar het vliegtuig van Green neerstortte.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents