Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 3 mei 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Burgemeester Van Bommelschool.

Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Werkgroep Remember Jack Dawson Green)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater)
Heinenoord, onthulling monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater)
Heinenoord, onthulling pad vernoemd naar Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater)
Heinenoord, herdenking bij monument voor Jack Dawson Green 11 april 2013 (foto: pottfotografie.nl, fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, herdenking bij monument voor Jack Dawson Green 11 april 2013 (foto: pottfotografie.nl, fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)
Heinenoord, monument voor Jack Dawson Green (foto: Hans Onderwater - fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Jack Dawson Green in Heinenoord (gemeente Hoeksche Waard) is een zwarte granieten zuil, met daarop een foto van de omgekomen vlieger in uniform en een tekst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'W/O JACK DAWSON GREEN

GEBOREN OP 27 DECEMBER 1923
IN CAMBERWELL, VICTORIA - AUSTRALIË

GESNEUVELD OP 17 MAART 1945
NABIJ DE GORZENWEG IN HEINENOORD

PILOOT ROYAL AUSTRALIAN AIR FORCE
NEERGESTORT IN SPITFIRE XVI
SERIENUMMER SM473
NO. 603 (CITY OF EDINBURGH) SQUADRON
AUXILIARY AIR FORCE'.

Wijziging
Op 7 januari 2011 is er een informatiebord bij het monument geplaatst. Op het bord staat achtergrondinformatie over de Jack Dawson Green en de dag waarop hij is neergestort.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Green Jack Dawson 27-12-1923 17-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Jack Dawson Green in Heinenoord (gemeente Hoeksche Waard) herinnert aan de Australische piloot Jack Dawson Green. Behalve dit monument is er ook een pad naar Green vernoemd en is er in Barendrecht bij het Verzetsmonument aan het Doormanplein een gedenksteen voor hem geplaatst .

Op 17 maart 1945 sneuvelde de Royal Australian Air Force vlieger Warrant Officer Jack Dawson Green, ingedeeld bij No. 603 “City of Edinburgh” Squadron van de Auxiliary Air Force, RAF. Hij werd neergeschoten door Duits afweergeschut dat destijds stond opgesteld bij de voormalige Barendrechtse brug. Met zijn Spitfire Mk. XVI, jachtbommenwerper, waarmee hij op oorlogsmissie was, stortte hij neer bij Heinenoord in de Hoeksche Waard. Bij zijn dood was hij slechts 21 jaar. Hij werd te Barendrecht begraven, ver van zijn vaderland. Daar rust hij nog steeds. Hij was het 99e vliegtuigbemanningslid dat in de Tweede Wereldoorlog boven de Hoeksche Waard sneuvelde.

Initiatief
Het monument is ontstaan op initiatief van de werkgroep 'Remember Jack Dawson Green'. Bij de realisatie is samengewerkt met de Oranjevereniging Heinenoord en de Gemeente Binnenmaas. De Werkgroep Remember Jack Dawson Green zet zich momenteel in dit monument te laten adopteren door een nabijgelegen school.

Onthulling
Op 3 mei 2010 is vlakbij de locatie van de crash van Jack Dawson Green te Heinenoord / Blaaksedijk een gedenkzuil voor hem onthuld door zijn zus, Mrs. Joyce Morgan en de Australische Ambassadeur Mrs. Lydia Morton. De onthulling werd geleid door Luitenant-kolonel b.d. D. Hoogsteder. Het monument is geschonken door Vasto Natuursteen uit Alblasserdam.

Bij het monument heeft op 11 april 2013 een speciale herdenking plaatsgevonden. Ter gelegenheid hiervan kwamen vijentwintig Australiërs over, waaronder tien middelbare school leerlingen,
winnaars van de ANZAC Prize Competition, begeleid door vetergenwoordigers van de regering van Victoria State. Ook de nicht van Jack Dawson Green was aanwezig, evenals leerlingen van de twee Nederlandse adoptiescholen, de Rehobothschool uit Barendrecht (graf) en de Burgemeester van Bommelschool te Heinenoord (monument). Door twee historische vliegtuigen van de Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht is een fly-past verzorgd.

In de herfst van 2013 wordt een informatiebord geplaatst bij het monument. Dit bord wordt geschonken door het Oorlogs- en Verzetsmuseum Rotterdam.

Locatie
Het monument staat vlakbij de plek waar het vliegtuig van Green neerstortte.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht