Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 2010
Adopteer dit monument.

Wernhout, oorlogsmonument (foto: gemeente Zundert CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wernhout (gemeente Zundert) is een plastic bord bevestigd aan houten palen. Het bord heeft een witte ondergrond met zwarte tekst. Tevens is er op het bord een afbeelding aangebracht van de parochie.

Tekst
De tekst op het bord luidt:
'TER GEDACHTENIS AAN DE OORLOGSSLACHTOFFERS VAN DE PAROCHIE WERNHOUT
1940 - 1945.'

Op het gedenkteken zijn de namen aangebracht van zeven gesneuvelde burgers van Wernhout.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wernhout (gemeente Zundert) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven medeburgers die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2010 door burgemeester Leny Poppe-de Looff en pastoor Joost de Bont.

Locatie
Het monument staat op de begraafplaats, gelegen achter de R.K. Kerk van O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand aan de Wernhoutseweg in Wernhout (gemeente Zundert).

Bron
Internet bode

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

X | 4 mei 2020