Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Arie Teeuwisse
Onthulling: 28 oktober 1961
Adopteer dit monument.

Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (foto: René en Peter van der Krogt)
Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (Foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Scheveningen, 'Monument voor hen die vielen' (foto: René en Peter van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor hen die vielen' in Scheveningen (gemeente Den Haag) is een bronzen beeld van twee mensenfiguren. Het beeld is geplaatst op een zuil.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'VOOR
HEN
DIE
VIELEN
1940
1945'.

Symboliek
'Het beeld stelt twee mensen voor in een boot die door golven in de vorm van een hand -Gods hand- ten onder gaat maar ook in veiligheid gebracht kan worden. Daarmee werd op een voor vissers sprekende manier de onzekerheid, die in de oorlogsjaren heerste, uitgedrukt.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor hen die vielen' in Scheveningen (gemeente Den Haag) is opgericht ter nagedachtenis aan de Scheveningse vissers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De Tweede Wereldoorlog was voor de vissers een uiterst moeilijke periode. De haringvisserij kwam geheel stil te liggen en een groot aantal schepen werd door de bezetter gevorderd. Voor de oorlog deden 114 Scheveningse schepen mee aan de vangst, in 1945 waren dit er nog maar 36. Ook liepen de opbrengsten vanaf 1943 enorm terug. Kort na de bevrijding werd er in Scheveningen geld ingezameld om een herinnering aan deze moeilijke jaren op te richten.

Oprichting
Vanaf 1953 zette het Schevenings Comité voor de Gevallen Vissers in de Tweede Wereldoorlog zich in voor de oprichting van het gedenkteken.

Onthulling
Het monument is op 28 oktober 1961 onthuld en overgedragen aan de kerkvoogdij van de hervormde gemeente te Scheveningen.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht