Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Willem Bultman
Onthulling: 27 februari 2010
Adopteer dit monument.

Oosterwolde, V1-monument (foto: Gemeente Oldebroek CC BY 3.0)
Oosterwolde, V1-monument (foto: Gemeente Oldebroek CC BY 3.0)
Oosterwolde, V1-monument (foto: Gemeente Oldebroek CC BY 3.0)

Het monument

Het V1-monument in Oosterwolde (gemeente Oldebroek) verbeeldt een Duitse V1 bommenwerper. Het beeld is van brons en staat bovenop een ruwe granieten sokkel. Op deze sokkel is een glazen gedenkplaat aangebracht. Om het monument is bestrating aangelegd, groen geplant en een bankje geplaatst.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
'OP 3 MAART 1945 STORTTE
EEN DUITSE V1 NEER IN HET
WEILAND HIERACHTER.

OOSTERWOLDE ONTSNAPTE TOEN
AAN EEN GROTE RAMP

STICHTING DORPSBELANG OOSTERWOLDE 3 MAART 2010.'

Symboliek
De maker van het beeld legde uit dat hij de neerstortende V1 heeft willen uitbeelden. "De mensen die ik er bij heb gemaakt verbeelden de angst en de schrik." Wim Bultman deed in zijn toespraakje het verzoek om de plek van de krater, mocht er in de toekomst gebouwd gaan worden, een stedebouwkundige invulling te geven. "Bijvoorbeeld in de vorm van een vijver, een speelplek of een brink."

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het V1-monument in Oosterwolde (gemeente Oldebroek) herinnert de inwoners van Oosterwolde aan de uit koers geraakte V1-raket die op 3 maart 1945 naast oosterwolde neer kwam. 100 meter verder, dan was de bom met verwoestend effect op het dorp terecht gekomen.

Het monument staat op slechts 75 meter van de plek waar de V1-raket op 3 maart 1945 een krater ter grootte van een hooiberg achterliet. Er zijn destijds geen doden gevallen.

Oprichting
De oprichting van het monument gebeurde op initiatief van Stichting Dorpsbelang Oosterwolde.

Onthulling
Het monument is op 27 februari 2010 om 10.30 uur onthuld door burgemeester Wim Zielhuis. Hij werd daarbij geassisteerd door leerlingen van basisschool de Wegwijzer.

Locatie
Het V1-monument staat bij de lagere school De Wegwijzer aan de Schiksweg 12 in Oosterwolde (gemeente Oldebroek). Op 75 meter afstand van de plek waar de V1-raket neerkwam.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht