Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Anna van der Horst
Onthulling: 17 september 2009
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Merletcollege.

Grave, monument voor Louis Ficq (Omroep Brabant)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Louis Ficq is een buste uitgevoerd in brons.

Wijziging
De buste van Louis Ficq in het nieuwe stadhuis van Grave vervangt een gedenksteen in het oude stadhuis van Grave.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Louis Ficq in Grave is opgericht ter nagedachtenis aan de burgemeester van hun dorp, die op 9 maart 1945 in het Beierse concentratiekamp Dachau is omgekomen.

Louis Ficq kwam op 65 jarige leeftijd om het leven nadat hij was verraden en door de Duitsers opgepakt. Louis Ficq was vanaf 1919 burgemeester in Grave. Hij werd vanwege zijn onverzettelijke houding tegenover de Duitse bezetter in 1944 afgevoerd naar kamp Vught. Later ging hij op transport naar Dachau waar hij in 1945 werd vermoord.

De barakken van een vroegere kruitfabriek in Dachau herbergden het eerste Duitse concentratiekamp, met plaats voor 6.000 gevangenen. In de herfst van 1938 verbleven er al 18.000 mensen in het kamp. In Dachau stierven 600 Nederlanders.

Oprichting
De realisatie van het beeld is mogelijk gemaakt door bijdragen van de familie Ficq, de burgemeesters uit het Land van Cuijk, de voormalige Stichting Stad Grave Poort van Brabant, de gemeente Grave en vele Graafse inwoners.

Onthulling
Het monument is onthuld in op 17 september 2009.

Locatie
Het monument voor Louis Ficq bevindt zich in het nieuwe stadhuis van Grave aan de Arnoud van Gelderweg 71 te Grave.

Bron
Omroep Brabant 17 september 2009

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht