Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door RKBS Heilig Hart.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS De Regenboog.

Lemelerveld, oorlogsmonument (foto: Stefan Hendriks)
Lemelerveld, oorlogsmonument (foto: Hans Heerink)
Lemelerveld, oorlogsmonument (foto: Hans Heerink)
Lemelerveld, oorlogsmonument (foto: Hans Heerink)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lemelerveld (gemeente Dalfsen) is een zwerfkei, geplaatst op een plaveisel van baksteen. Op de kei is een cirkelvormige plaquette aangebracht met een afbeelding van een ineengedoken man.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OPDAT WIJ NOOIT VERGETEN:
ZIJ DIE HET LEVEN LIETEN
DOOR OORLOGSGEWELD 1940/1945.'

Symboliek
De zware kei staat als een onverzettelijke hindernis, opdat men de slachtoffers van de oorlog niet vergeet.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Lemelerveld (gemeente Dalfsen) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en aan alle medeburgers die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) vormde in de periode 1944-45 een centrale plaats voor het verzet tegen de Duitse bezetter. Op een gegeven moment werd bekend dat er wapens waren opgeslagen. De Duitsers deden een inval en arresteerden een aantal mensen.

Dominee Vogelaar wist op het nippertje te ontkomen. Het kerkgebouw werd gesloten. Een groot bord gaf in het Duits aan dat de kerk onttrokken werd aan de eredienst. Hoewel in rood overgeschilderd is het bord, na 65 jaar, in tact gebleven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2010.

Locatie
De zwerfkei staat in de tuin van de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) aan de Kerkstraat in Lemelerveld (gemeente Dalfsen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht