Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Arnold Vos, Seine Seigers
Onthulling: 4 mei 2010
Adopteer dit monument.

Lemele, oorlogsmonument (foto: Johan Endeman)
Lemele, oorlogsmonument (foto: Johan Endeman)
Lemele, oorlogsmonument (foto: Johan Endeman)
Lemele, oorlogsmonument (foto: Johan Endeman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Lemele (gemeente Ommen) bestaat uit twee ijzeren aardbollen, die in elkaar geschoven zijn. De buitenste aardbol is 'beschadigd' en daaruit komt een takje met daarop een duif, die ook een takje in de snavel heeft. Door de aardbollen heen prijkt een ijzeren pin. Het geheel staat op een dubbel voetstuk, gevuld met kleine stenen.

Symboliek
De ontwerper heeft de wreedheden van de oorlog, de wonden die hij achter liet in levens en families, zichtbaar gemaakt in de buitenste ijzeren aardbol. Verscheurd, kaal en leeg. Daarachter zit een tweede aardbol met een warmere kleur en uitstraling. Het is de wereld van vrede en vrijheid, waar velen zich voor hebben ingezet.

Waar risico's voor zijn genomen en waar levens voor zijn opgeofferd. Vanuit deze wereld van vrede groeit een tak, door de wonden van de oorlog heen, die plaats biedt aan ons symbool van de vrede: de duif. De duif zit daar echter niet zomaar. Hij zit daar met een boodschap. Het takje in zijn bek, meegenomen als bewijs dat die wereld werkelijk bestaat, werkelijk leeft.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Lemele (gemeente Ommen) herinnert aan de strijd die is geleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid en vrede.

Onthulling

Het monument is onthuld op 4 mei 2010.

Locatie
Het monument staat op de Algemene Begraafplaats in Lemele (gemeente Ommen).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht