Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 10 mei 2010
Adopteer dit monument.

Roermond, monument '10 mei 1940' (foto: May Zeelen)
Roermond, monument '10 mei 1940' (foto: May Zeelen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument '10 mei 1940' in Roermond bestaat uit een bronzen gedenkplaat op een bakstenen sokkel.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'10 MEI 1940
TER HERINNERING AAN HET 17E GRENSBATALJON,
DERDE BATALJON 41E REGIMENT INFANTERIE
EN DE POLITIETROEPEN EN HUN
GERECHTVAARDIGDE, DOCH ONGELIJKE STRIJD
IN DE VROEGE UREN OP 10 MEI 1940.'

Symboliek
Het monument '10 mei 1940' is tamelijk uniek omdat het er is om de herinnering aan de strijd op 10 mei 1940 levend te houden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Onthulling
'Bij de onthulling waren enkele militaire autoriteiten waaronder Generaal Majoor de Kruif van het Regiment Limburgse Jagers, Burgemeester van Beers van de gemeente Roermond, Monseigneur de Jong van het Bisdom Roermond en familieleden van soldaten die op 10 mei 1940 bij Roermond gelegerd waren, aanwezig. Tijdens de hele ceremonie werd de erewacht gehouden door twee soldaten in Nederlands uniform van 1940. Na diverse toespraken werd het monument onthuld. Deze onthulling vond plaats door een Nederlandse vlag van het monument te halen en werd verricht door burgemeester van Beers, Generaal Majoor de Kruif en Mevr.Timmermans (dochter van Kapitein Bakker die op 10 mei 1940 in de Maaslinie bij Roermond gelegerd was).'

Bron
Comité Roermond 1939-1945.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht