Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Willem Thijs
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
In de kerk 'Vrede en Verzoening' in Rotterdam bevinden zich drie monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog:

  • Een betonnen zuil, waarop 14 houten kruisen zijn bevestigd. In de betonnen zuil zijn gedeeltelijk kruisen uitgehakt, die daardoor Swastika's vormen. Een van de kruisen is verguld met bladgoud.
  • Een gedenksteen, bij de ingang van de kerk. Op deze steen is een tekst aangebracht. Achter de steen bevindt zich een loden koker met daarin een lijst met namen van Duitse en Nederlandse oorlogsslachtoffers, die door de bewoners zijn verzameld voor het leggen van de steen.
  • De glas-in-lood-ramen verbeelden het bombardement van 14 mei 1940. Op het eerste raam is een explosie verbeeldt met een vluchtende man en vrouw. In het derde raam is een gekruisigde figuur te zien als symbool voor de dood. In het vierde en het vijfde raam keert het leven weer terug in de vorm van een geboorte.

Tekst
De tekst op de gedenksteen bij de ingang luidt:

'DEZE STEEN WERD GELEGD TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE SNEUVELDEN TUSSEN MEI 1940 EN MEI 1945.'

Symboliek
De kunstenaar wilde met het ontwerp van de betonnen zuil met kruisen een begraafplaats of massagraf uitdrukken. De Swastika staat voor hem als symbool van al het kwade in de mens. Het gouden kruis symboliseert leven en herrijzenis.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkteken in Rotterdam herinnert aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en met name aan de slachtoffers van het bombardement van Rotterdam.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de binnenzijde van de kerk 'Vrede en Verzoening' aan de Reyerdijk.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht