Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘Ellie Frank’ in Lienden (gemeente Buren) is een bronzen beeld van een meisje, voorstellende Ellie Frank. Het figuurtje is geplaatst op twee sokkels. Het geheel is ongeveer 1 meter 50 hoog.

Symboliek
Het beeldje staat op twee sokkels. Ellie Frank vormt daarbij de verbinding. Ontwerper Tony Bos legde de symboliek als volgt uit: “Zij verbindt wat door polarisatie en discriminatie uit elkaar wordt getrokken. Het beeldje schept een mogelijkheid tot overbrugging. Dat is een hoopvolle gedachte voor de toekomst. Het beeldje is daardoor niet alleen een herinnering maar ook een boodschap”.

De geschiedenis

Het monument ‘Ellie Frank’ in Lienden (gemeente Buren) is opgericht ter nagedachtenis aan dit Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter is weggevoerd naar en omgebracht in een concentratiekamp.

Ellie Frank was een Joods meisje dat vlak voor de oorlog werd geboren in Lienden. Toen in 1942 haar ouders en oudere zus in Kesteren gingen onderduiken, werd de kleine Ellie bij het vroegere dienstmeisje Judith van den Berg achtergelaten.

Een week na het verdwijnen van de familie Frank, werd Judith op het
gemeentehuis ontboden. Ze vroegen haar naar de verblijfplaats van de
familie Frank en dwongen haar te verklaren dat Ellie bij haar op
Hoogmeien woonde. Na de zomer ontving de toenmalige burgemeester het
bevel om zijn gemeente ‘judenfrei’ te maken. Ellie was toen de enige
officiële Joodse inwoner.

De burgemeester heeft samen met een agent Ellie persoonlijk opgehaald. Judith was op dat moment aan het werk. Ellie was ziek. Het afscheid was emotioneel. De moeder van Judith deed meerdere malen
een beroep op de redelijkheid van de heren, maar de
burgemeester en de agent waren onverbiddelijk. Judith kon Ellie alleen
nog maar onderweg achter in de auto zien zitten, waardoor zij geen echt afscheid van haar
kon nemen.

Ellie werd in eerste instantie naar Den Haag gebracht. Vervolgens werd zij via het doorgangskamp Westerbork op transport gesteld naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz. Hier liet zij het leven.

Na de oorlog keerde de
familie Frank terug naar Lienden. Op de vraag waarom ze Ellie niet
meegenomen hadden, antwoordden ze dat ze bang waren dat zo’n klein
meisje hen zou verraden.

Oprichting
Het monument is een initiatief van basisschool ‘De
Sterappel’ en in het bijzonder van docente Annemarie Walravens. Zij
doceert aan groep 8 ieder jaar de geschiedenis van het omgekomen meisje
Ellie Frank, en heeft zich ingezet voor de totstandkoming van het
monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 april 2010 door het vroegere dienstmeisje Judith van den Berg, en de oudere adoptiezus van Ellie, Liesbeth Dasberg.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het schoolplein van ‘De Sterappel’, gevestigd aan de Papestraat in Lienden (gemeente Buren).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents