Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Tony Bos
Onthulling: 21 april 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Ellie Frank' in Lienden (gemeente Buren) is een bronzen beeld van een meisje, voorstellende Ellie Frank. Het figuurtje is geplaatst op twee sokkels. Het geheel is ongeveer 1 meter 50 hoog.

Symboliek
Het beeldje staat op twee sokkels. Ellie Frank vormt daarbij de verbinding. Ontwerper Tony Bos legde de symboliek als volgt uit: "Zij verbindt wat door polarisatie en discriminatie uit elkaar wordt getrokken. Het beeldje schept een mogelijkheid tot overbrugging. Dat is een hoopvolle gedachte voor de toekomst. Het beeldje is daardoor niet alleen een herinnering maar ook een boodschap".

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Ellie Frank' in Lienden (gemeente Buren) is opgericht ter nagedachtenis aan dit Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter is weggevoerd naar en omgebracht in een concentratiekamp.

Ellie Frank was een Joods meisje dat vlak voor de oorlog werd geboren in Lienden. Toen in 1942 haar ouders en oudere zus in Kesteren gingen onderduiken, werd de kleine Ellie bij het vroegere dienstmeisje Judith van den Berg achtergelaten.

Een week na het verdwijnen van de familie Frank, werd Judith op het gemeentehuis ontboden. Ze vroegen haar naar de verblijfplaats van de familie Frank en dwongen haar te verklaren dat Ellie bij haar op Hoogmeien woonde. Na de zomer ontving de toenmalige burgemeester het bevel om zijn gemeente 'judenfrei' te maken. Ellie was toen de enige officiële Joodse inwoner.

De burgemeester heeft samen met een agent Ellie persoonlijk opgehaald. Judith was op dat moment aan het werk. Ellie was ziek. Het afscheid was emotioneel. De moeder van Judith deed meerdere malen een beroep op de redelijkheid van de heren, maar de burgemeester en de agent waren onverbiddelijk. Judith kon Ellie alleen nog maar onderweg achter in de auto zien zitten, waardoor zij geen echt afscheid van haar kon nemen.

Ellie werd in eerste instantie naar Den Haag gebracht. Vervolgens werd zij via het doorgangskamp Westerbork op transport gesteld naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz. Hier liet zij het leven.

Na de oorlog keerde de familie Frank terug naar Lienden. Op de vraag waarom ze Ellie niet meegenomen hadden, antwoordden ze dat ze bang waren dat zo'n klein meisje hen zou verraden.

Oprichting
Het monument is een initiatief van basisschool 'De Sterappel' en in het bijzonder van docente Annemarie Walravens. Zij doceert aan groep 8 ieder jaar de geschiedenis van het omgekomen meisje Ellie Frank, en heeft zich ingezet voor de totstandkoming van het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 april 2010 door het vroegere dienstmeisje Judith van den Berg, en de oudere adoptiezus van Ellie, Liesbeth Dasberg.

Locatie
Het monument is geplaatst op het schoolplein van 'De Sterappel', gevestigd aan de Papestraat in Lienden (gemeente Buren).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht