Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 28 april 2010
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument (2) in Alblasserdam bestaat uit een drietal met elkaar verankerde brokstukken die op een betonnen plaat zijn geplaatst. De brokstukken zijn de laatste resten van het bombardement waar het monument aan herinnert.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'DEZE STENEN HERINNEREN AAN DE GROOTSTE RAMP DIE OOIT IN ALBLASSERDAM HEEFT PLAATSGEVONDEN.
OP 11 MEI 1940 WERD HET CENTRUM VAN HET DORP DOOR EEN DUITS BOMBARDEMENT GETROFFEN. HIERBIJ
VIELEN 32 DODEN. UIT DE PUINRESTEN WERDEN BRUIKBARE STENEN GEZOCHT WAARVAN DEZE DE LAATSTE ZIJN.'.

Symboliek
De verankerde brokstukken symboliseren de samenwerking tijdens de wederopbouw van burgers, bedrijven en overheid. De betonplaat staat symbool voor de stabiliteit en bewegingsvrijheid van de samenleving.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Alblasserdam herinnert aan het Duitse bombardement van 11 mei 1940, waarbij het centrum van Alblasserdam zwaar werd getroffen. Op de hoek Dam en Polderstraat ontstond een enorme ravage en er vielen 32 doden. Herstel kwam snel tot stand door samenwerking van burgers, bedrijven en de overheid. Uit het puin werden nog goed bruikbare stenen geselecteerd, afgebikt en hergebruikt voor de sluis en keermuur van de haven. In 1999 is door de dijkverzwaring de sluis en de keermeer gesloopt. Er is een aantal brokstukken van de muur uit 1940 bewaard en opgeslagen onder de Alblasserdamse brug.

Onthulling
Het oorlogsmonument in Alblasserdam werd op 28 april 2010 onthuld door de wethouder Ad Cardon en door Arend de Jong namens de Historische Vereniging West-Alblasserwaard

Locatie
Het monument is geplaatst op de plek van het bombardement van 11 mei 1940.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.