Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument (2) in Alblasserdam bestaat uit een drietal met elkaar verankerde brokstukken die op een betonnen plaat zijn geplaatst. De brokstukken zijn de laatste resten van het bombardement waar het monument aan herinnert.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘DEZE STENEN HERINNEREN AAN DE GROOTSTE RAMP DIE OOIT IN ALBLASSERDAM HEEFT PLAATSGEVONDEN.
OP 11 MEI 1940 WERD HET CENTRUM VAN HET DORP DOOR EEN DUITS BOMBARDEMENT GETROFFEN. HIERBIJ
VIELEN 32 DODEN. UIT DE PUINRESTEN WERDEN BRUIKBARE STENEN GEZOCHT WAARVAN DEZE DE LAATSTE ZIJN.’.

Symboliek
De verankerde brokstukken symboliseren de samenwerking tijdens de wederopbouw van burgers, bedrijven en overheid. De betonplaat staat symbool voor de stabiliteit en bewegingsvrijheid van de samenleving.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Alblasserdam herinnert aan het Duitse bombardement van 11 mei 1940, waarbij het centrum van Alblasserdam zwaar werd getroffen. Op de hoek Dam en Polderstraat ontstond een enorme ravage en er vielen 32 doden. Herstel kwam snel tot stand door samenwerking van burgers, bedrijven en de overheid. Uit het puin werden nog goed bruikbare stenen geselecteerd, afgebikt en hergebruikt voor de sluis en keermuur van de haven. In 1999 is door de dijkverzwaring de sluis en de keermeer gesloopt. Er is een aantal brokstukken van de muur uit 1940 bewaard en opgeslagen onder de Alblasserdamse brug.

Onthulling
Het oorlogsmonument in Alblasserdam werd op 28 april 2010 onthuld door de wethouder Ad Cardon en door Arend de Jong namens de Historische Vereniging West-Alblasserwaard

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de plek van het bombardement van 11 mei 1940.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents