Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 16 december 2009
Adopteer dit monument.

De Steeg, monument bij het onderduikershol (foto: Comite 4 en 5 mei gemeente Rheden CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument bij het onderduikershol' in de bossen van de Veluwezoom ten noorden van de Steeg (gemeente Rheden) is uit natuurstenen gemetselde zuil waarop een plaquette is bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DIT BOSPERCEEL BEVOND ZICH TUSSEN APRIL 1943
EN FEBRUARI 1944 EEN ONDERDUIKERSHOL

DOOR VERRAAD WERD DE JOODSE FAMILLIE VAN BAAREN
GEVANGENGENOMEN, WEGGEVOERD
EN IN AUSCHWITZ VERMOORD

DEZE STEEN GEDENKT ALLEN
DIE HIER TIJDELIJK IN NOOD VERBLEVEN
EN HUN HELPERS DIE HUN LEVEN WAAGDEN

HUN NAGEDACHTENIS ZIJ TOT ZEGEN

MIDDACHTEN, DECEMBER 2009'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument bij het onderduikershol' in de bossen van de Veluwezoom ten noorden van de Steeg (gemeente Rheden) is opgericht ter nagedachtenis aan een onderduikershol, haar bewoners en de mensen die hen hielpen. Het onderduikershol bood in de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats aan enkele Joodse families en neergeschoten piloten.

Het onderduikhol, dat in een jong dennenbos was uitgegraven, werd door de Duitsers in februari 1944 ontdekt door verraad. De Joodse familie Van Baaren uit Dieren, die op dat moment in het hol zat, werd afgevoerd naar Auschwitz en daar vermoord.

Na de oorlog raakte het onderduikershol in de vergetelheid. Het hol werd eind 2006 teruggevonden door een van de mannen die hem indertijd groeven. De schuilplek ligt op het landgoed Middachten.

Oprichting
De oprichting van het monument gebeurde op initiatief van de bewoonster van kasteel Middachten, gravin Ortenburg Bentinck.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 december 2009. Bij de onthulling waren Joop Levie uit Dieren, die enige tijd met zijn ouders in het hol verbleef, en Diet Bosman, die water naar de mensen in het hol bracht, aanwezig.

Locatie
Het monument bevindt zich in de bossen van de Veluwezoom ten noorden van De Steeg (gemeente Rheden)

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht