Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Dick Stins
Onthulling: 12 oktober 1967
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door PCBS Jan van Nassau.

Den Haag, 'Davidster' (foto: Stichting 3 maart '45)
Den Haag, 'Davidster' (Foto: NKvB)
Den Haag, 'Davidster' (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Davidster' in Den Haag is een plaquette van witte natuursteen. Op de gedenkplaat is in brons een reliëf aangebracht van een davidster, waarbinnen een gezin is afgebeeld dat bescherming zoekt. Aan hun voeten is een zittende figuur weergegeven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'GEDENK WAT AMALEK U GEDAAN HEEFT ...
... VERGEET HET NIET.
DEUT : 25.17.19.'

Hieronder is dezelfde tekst in het Hebreeuws aangebracht.

Symboliek
De tekst is afkomstig uit het bijbelboek Deuteronomium. Amalek is de kleinzoon van Esau, die met zijn volk de aartsvijand van de Israëlieten was.

Wijziging
Het bronzen relief is in 2018 geintegreerd in het nieuw opgerichte Joods monument te Den Haag.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Davidster' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan de Haagse joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn weggevoerd en omgebracht. Van de ongeveer 18.000 Haagse joden hebben slechts 2.000 de oorlog overleefd. Het gedenkteken bevindt zich in de oude joodse buurt bij de Markthof, vlak bij de plaats van de eerste Haagse synagoge.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Levi Lassen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 oktober 1967 door opperrabbijn S. Beëri.

Locatie
De plaquette was aangebracht op de gevel van het gebouw van de Stichting Levi Lassen, gelegen aan de Gedempte Gracht te Den Haag.

Bronnen

  • Gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Voor meer informatie
De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Rosalie | 4 mei 2020

Abigail | 4 mei 2020

In honor, in memory, in sorrow, in grief. Their lights endure.

Yvonne Hoogerwerf | 4 mei 2020

Ter herinnering aan de moeder, broers, zus, tantes, ooms, neven en nichten van Rachel Prins .Wij zullen nooit vergeten. Nooit weer.

Marijke en Jan | 4 mei 2020

De slachtoffers moeten wij blijven herdenken en herinneren. De verworven vrijheid moeten we koesteren "met elkaar"!!

Mieke | 4 mei 2020

Ruben | 4 mei 2020

M. V. Dam | 3 mei 2020

Op dat we nooit vergeten

Ron Kemper | 2 mei 2020

Ik kies voor vrijheid en vrede

Liesbeth Molenberg | 30 april 2020