Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 17 april 2010
Adopteer dit monument.

Dieren, monument voor de Noodbrug (foto: Jan Woelders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument voor de Noodrbrug' in Dieren (gemeente Rheden) is een uit baksteen opgetrokken muur waarop een plaquette van zwarte natuursteen is aangebracht. Op de plaquette staat een tekst en het embleem, een Maple Leaf, van de 1st Canadian Infantry Division en het embleem van de Britse 49th Polar Bear Division, een ijsbeer. In het cement is zand verwerkt van een landingsstrand in Normandië.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'OP 16 APRIL 1945 BOUWDE DE BEVOLKING VAN DIEREN EN SPANKEREN
OP DEZE PLEK EEN NOODBRUG OVER DE SLUIS.

DAAROVER MAAKTEN EENHEDEN VAN DE 1ST CANADIAN INFANTRY
DIVISION EN BRITSE TROEPEN VAN DE 49TH POLAR BEAR
DIVISION CONTACT.

DIEREN EN SPANKEREN WERDEN DIE DAG BEVRIJD VAN DE DUITSE
OVERHEERSING EN DE WEG LAG OPEN VOOR DE GEALLIEERDE
BEVRIJDING VAN DE VELUWE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument voor de Noodbrug' in Dieren (gemeente Rheden) is opgericht ter nagedachtenis aan de noodbrug die de bevolking van Dieren en Spankeren op 16 april 1945 bouwden over de sluis voor de bevrijders.  Van groot militair belang was de geimproviseerde brug over de sluis bij Dieren niet het was meer een symbolische daad. En zo is het door de geallieerden ook opgevat. Ze noemden het in hun dagboeken een `Liberators welcome'. Het staat op de plek waar het Apeldoorns Kanaal in de IJssel uitkomt. Op die plek bouwden inwoners van Dieren en Spankeren op 16 april 1945 een brug over de sluis waardoor de oprukkende Canadezen uit het oosten en Engelsen uit het westen elkaar konden ontmoeten.

Na de geallieerde luchtlandingen van september 1944 hadden de Britten veel infrastructuur in Nederland gebombardeerd om het de Duitsers moeilijk te maken troepen en materieel te verplaatsen. De weg van Arnhem naar Zutphen liep met een brug over de sluis bij Dieren. Ook die brug was gebombardeerd. Na aanvankelijk successen stokte de geallieerde opmars tussen Nijmegen en Arnhem in de Betuwe. In april 1945 rukte de First Canadian infantry Division op vanuit het oosten. Britten naderden vanuit het westen, van de kant van Velp. Hun opdracht was de weg tussen Arnhem en Zutphen veilig te stellen. Het hoofdkwartier van de Canadezen zat in landgoed De Engelenburg in Brummen. Verzetsmensen zijn over de kapotte sluis gekropen en naar de Engelenburg gelopen. Zij hebben de Canadezen overtuigd dat Dieren amper werd verdedigd door de Duitsers. Aan de inname hoefde dus geen beschieting vooraf te gaan. Waarschijnlijk is Dieren daardoor veel oorlogschade bespaard gebleven. Door de noodbrug konden de eenheden van de 1st Canadian Infantry Division en de Britse 49th Polar Bear Division contact maken. Dieren en Spankeren werden die dag bevrijd van de Duitse overheersing. Hierdoor lag de weg open voor de geallieerde bevrijding van de Veluwe.Toen de omwonenden de troepen zagen naderen hebben ze snel een noodbrug gebouwd.  De brug was het sluitstuk van de operatie om de verbinding Arnhem-Zutphen in handen te krijgen. Maar de geallieerden hebben snel een ijzeren baileybrug geplaatst. Toen de Veluwezoom bevrijd was trokken de troepen verder, de Canadezen richting Apeldoorn en de Engelsen richting Ede. Niet lang daarna gaf Duitsland zich over en was de oorlog afgelopen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 2010.

Locatie
Het 'monument voor de Noodbrug' staat bij de sluis in Dieren (gemeente Rheden).

Bron
Dhr. Jan Woelders

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht