Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘monument in de Petrakerk’ in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is een witmarmeren plaquette waarop een tekst is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DE GEREFORMEERDE KERK TE VEENENDAAL
GEDENKT EN EERT HAAR LEDEN
DIE VIELEN IN DEN STRIJD TEGEN DEN VIJAND
IN DE JAREN 1944 EN 1945

JACOB VAN BUUREN * 23-12-1877
GEERT AALJE DIJKMAN * 3-4-1915
ADAM BAREND VAN DOORN * 20-7-1887
JAN ALLARD G. VAN DOORN * 4-5-1921
JACOB ENGELAAN * 29-6-1905
WILLEM KOENE * 8-6-1926
ALBERT VAN ‘T RIET * 25-5-1913

VREES NIET VOOR HETGEEN GIJ LIJDEN ZULT.
DE DUIVEL ZAL SOMMIGEN UWER
IN DE GEVANGENIS WERPEN.
OPDAT GIJ VERZOCHT WORDT, EN
GIJ ZULT EENE VERDRUKKING HEBBEN
VAN TIEN DAGEN.
WEES GETROUW TOT DEN DOOD.
EN IK ZAL U GEVEN DE KROON DES LEVENS.

OPENB. 2:10′

Wijziging
Het monument is enkele malen verplaatst en anno 2010 te vinden in de hal van de Petrakerk aan de Kerkewijk te Veenendaal (gemeente Veenendaal).

De geschiedenis

Het ‘monument in de Petrakerk’ in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen leden van het kerkgenootschap van de Gereformeerde Kerk.

De namen van de slachtoffers luiden:

Jacob van Buuren; Geert Aalje Dijkman; Adam Barend van Doorn; Jan Allard Gerard; Jacob Engelaan; Willem Koene en Albert van ‘t Riet.

Jacob van Buuren is op 67-jarige leeftijd op 7 maart 1945 omgekomen in concentratiekamp Neuengamme en was voorzitter van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk. Geert Aalje Dijkman was 30 jaar toen hij op 14 mei 1945 om het leven kwam in concentratiekamp Ludwiglust. Adam Barend van Doorn (58) en zoon Jan Allard Gerard (23) die beiden in maart 1945 zijn omgekomen in concentratiekamp Neuengamme. Jacob Engelaan was 39 toen hij door de Duitsers op 2 december 1944 in Apeldoorn is gefusilleerd omdat hij in het verzet zat en spionagewerk deed. Willem Koene die 18 jarige leeftijd op 7 mei 1945 in een gevecht met SS’ers aan de Buurtsteeg is omgekomen. Albert van ‘t Riet is op 21-jarige leeftijd op 12 maart 1945 ‘door beulshanden is gevallen’ in concentratiekamp Wöbbelin. Hun namen staan ook op het ‘monument voor de gevallenen’ in Veenendaal.

Oprichting
Het kerkbestuur van de Gereformeerde Kerk nam het initiatief tot de oprichting van een monument voor de omgekomen leden van de gemeenschap.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1946.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument hangt in de hal van de Petrakerk aan de Kerkewijk te Veenendaal (gemeente Veenendaal).

Bron
Veenendaalse Krant van 18 maart 2010.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents