Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 23 oktober 1946
Adopteer dit monument.

Veenendaal, monument in de Petrakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)
Veenendaal, monument in de Petrakerk (foto: Birthe Kulik/Nationaal Comite 4 en 5 mei CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument in de Petrakerk' in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is een witmarmeren plaquette waarop een tekst is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DE GEREFORMEERDE KERK TE VEENENDAAL
GEDENKT EN EERT HAAR LEDEN
DIE VIELEN IN DEN STRIJD TEGEN DEN VIJAND
IN DE JAREN 1944 EN 1945

JACOB VAN BUUREN * 23-12-1877
GEERT AALJE DIJKMAN * 3-4-1915
ADAM BAREND VAN DOORN * 20-7-1887
JAN ALLARD G. VAN DOORN * 4-5-1921
JACOB ENGELAAN * 29-6-1905
WILLEM KOENE * 8-6-1926
ALBERT VAN 'T RIET * 25-5-1913

VREES NIET VOOR HETGEEN GIJ LIJDEN ZULT.
DE DUIVEL ZAL SOMMIGEN UWER
IN DE GEVANGENIS WERPEN.
OPDAT GIJ VERZOCHT WORDT, EN
GIJ ZULT EENE VERDRUKKING HEBBEN
VAN TIEN DAGEN.
WEES GETROUW TOT DEN DOOD.
EN IK ZAL U GEVEN DE KROON DES LEVENS.

OPENB. 2:10'

Wijziging
Het monument is enkele malen verplaatst en anno 2010 te vinden in de hal van de Petrakerk aan de Kerkewijk te Veenendaal (gemeente Veenendaal).

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Buuren Jacob 23-12-1877 07-03-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument in de Petrakerk' in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen leden van het kerkgenootschap van de Gereformeerde Kerk.


De namen van de slachtoffers luiden:

Jacob van Buuren; Geert Aalje Dijkman; Adam Barend van Doorn; Jan Allard Gerard; Jacob Engelaan; Willem Koene en Albert van 't Riet.


Jacob van Buuren is op 67-jarige leeftijd op 7 maart 1945 omgekomen in concentratiekamp Neuengamme en was voorzitter van de Commissie van Beheer van de Gereformeerde Kerk. Geert Aalje Dijkman was 30 jaar toen hij op 14 mei 1945 om het leven kwam in concentratiekamp Ludwiglust. Adam Barend van Doorn (58) en zoon Jan Allard Gerard (23) die beiden in maart 1945 zijn omgekomen in concentratiekamp Neuengamme. Jacob Engelaan was 39 toen hij door de Duitsers op 2 december 1944 in Apeldoorn is gefusilleerd omdat hij in het verzet zat en spionagewerk deed. Willem Koene die 18 jarige leeftijd op 7 mei 1945 in een gevecht met SS'ers aan de Buurtsteeg is omgekomen. Albert van 't Riet is op 21-jarige leeftijd op 12 maart 1945 'door beulshanden is gevallen' in concentratiekamp Wöbbelin. Hun namen staan ook op het 'monument voor de gevallenen' in Veenendaal.

Oprichting
Het kerkbestuur van de Gereformeerde Kerk nam het initiatief tot de oprichting van een monument voor de omgekomen leden van de gemeenschap.

Onthulling
Het monument is onthuld op 23 oktober 1946.

Locatie
Het monument hangt in de hal van de Petrakerk aan de Kerkewijk te Veenendaal (gemeente Veenendaal).

Bron
Veenendaalse Krant van 18 maart 2010.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht