Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek’ in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is een marmeren gedenksteen waarop met gouden letters een tekst is gegrift.

Symboliek
De steen vertolkt de dankbaarheid van allen die vanaf 17 april tot en met 9 mei 1945 in de kelder van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal hebben gewoond.

Wijziging
De gedenksteen was oorspronkelijk ingemetseld nabij de portierslodge van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal. Eind jaren tachtig werd de Scheepjeswolfabriek afgebroken, toen heeft Borry Vrieling, die op dat moment wethouder was in Veenendaal, ervoor gezorgd dat de steen, waarop ook de naam van zijn vader staat, een plaats kreeg op de huidige locatie bij de roltrap in de kelder van het Scheepjeshof complex. Op vrijdag 3 mei 1991 werd de steen opnieuw onthuld. is de tweede onthulling door hem verricht.

De geschiedenis

Het ‘monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek’ in Veenendaal (gemeente Veenendaal) is door de buurtbewoners als dank opgericht. In de laatste dagen van de oorlog werd de buurtbewoners door de directie een veilige schuilplaats geboden in de kelder onder de fabrieksgebouwen van de D.S. van Schuppen, beter bekend als de Scheepjeswolfabriek.

De buurtbewoners vonden een veilige schuilplaats in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog. Zij verbleven vanaf 17 april tot en met 9 mei 1945 in de kelder van de D.S. van Schuppen aan de Zandstraat in Veenendaal.

Oud-wethouder Borry Vrieling herinnert zich de oorlogsdagen van april/mei 1945 nog heel goed: ,,Ik weet nog goed dat we wekenlang bijna hele dagen in de kelder van de Scheepjeswolfabriek zaten omdat er vanuit Ede op Veenendaal werd geschoten. Her en der vielen er granaten neer zoals bijvoorbeeld op de Julianakerk, waar dwars door de toren heen geschoten is. Maar ook op de toren van de fabriek van de D.S. van Schuppen werd geschoten. Er waren in de kelder diverse vakken en in één zo’n vak, waar her en der nog wol lag, zaten mijn ouders en ik. Soms gingen we even naar buiten om in ons huis nabij de hoek van de Zandstraat/Fluiterstraat snel wat voedsel te halen maar er waren dagen bij dat je hooguit maar een uur naar buiten mocht. De dominees D. van Enk en R. Kok kwamen op zondag naar de kelder toe en hielden dan een kerkdienst. In de kelder was ook nog een ziekenhuisje maar daar kwamen wij nooit.”

Oprichting
De oprichting van het monument was het initiatief van een spontaan gevormde commissie van buurtbewoners die een gedenksteen lieten maken.

Onthulling
De onthulling van de gedenksteen vond plaats op 18 mei 1946 om 15.00. De steen werd door het oudste lid van de commissie van buurtbewoners overhandigd aan directeur Frederiks van de D.S. van Schuppen. Het was een feestelijke dag en na aanvaarding van de gedenksteen en dankbetuigingen door de directeur Frederiks nodigde hij iedereen uit voor thee met gebak.

Op vrijdag 3 mei 1991 werd de steen door wethouder Borry Vrieling opnieuw onthuld op de nieuwe locatie.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het ‘monument voor de directie van de Scheepjeswolfabriek’ is ingemetseld bij de roltrap in de Scheepjeshof in Veenendaal (gemeenten Veenendaal).

Bron
Veenendaalse Krant van 4 maart 2010.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents