Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Han Wezelaar
Onthulling: 27 mei 1950
Adopteer dit monument.

Roosendaal, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Roosendaal is een kruis van Franse kalksteen, waarop een bronzen Christus-figuur is bevestigd. Het kruisbeeld staat op een wit voetstuk van Franse kalksteen. Het geheel staat op een met gras begroeide heuvel.

Tekst
De tekst op het voetstuk van het monument luidt:

'AAN HEN
DIE VIELEN
1940-1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Roosendaal herinnert aan alle stadsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Initiatief
Het initiatief voor dit monument is in 1945 genomen door een plaatselijk comité dat de opdracht voor het ontwerp aan Han Wezelaar toewees.

Locatie
Het monument staat bij de graven van burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op de R.K. begraafplaats aan de Bredaseweg in Roosendaal.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht