Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Roosendaal, 'Pater Alphonsus' (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, 'Pater Alphonsus' (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, 'Pater Alphonsus' (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Pater Alphonsus' is een natuurstenen reliëf, bestaande uit twee delen. Op het bovenste deel is een portret te zien van Pater Alphonsus, op het onderste deel is een tekst uitgehouwen. Het reliëf is ingemetseld in een bakstenen muur.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'IN MEMORIAM
PATER ALPHONSUS OCR
GERARDUS AVERDIECK
GEBOREN 6-2-1899
GEFUSILLEERD TE VUGHT 11-8-1944
HET VADERLAND GETROUWE
TOT IN DE DOOD.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Pater Alphonsus' in Roosendaal herinnert aan Gerardus Maria Averdieck (pater Alphonsus) (Alphen aan den Rijn 6 februari 1899-Vught 11 augustus 1944).

Pater Alphonsus trad in 1920 in in de orde der Trappisten en werd als pater Alphonsus Maria opgenomen in de Achelse Kluis in Achel. Op last van de bezetter moesten de paters de Achelse Kluis verlaten, pater Alphons ging naar het klooster Mariadal in Roosendaal. Hij zocht contact met het georganiseerde verzet, en kreeg - samen met twee anderen - de leiding van de hulp aan onderduikers in Roosendaal. Ook had pater Alphons contacten met verzetsgroep de Witte Brigade in België, voor het overbrengen van gestrande geallieerde piloten. In Kamp Vught werd de trappist van de Achelse Kluis op 11 augustus 1944 met 21 andere verzetstrijders om 21 uur gefusilleerd.

Locatie
Het portret is bevestigd aan het klooster Mariadal.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht