Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 1950
Adopteer dit monument.

Roosendaal, Wederopbouwmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Wederopbouwmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Wederopbouwmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Wederopbouwmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Wederopbouwmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Wederopbouwmonument in Roosendaal is een in Franse kalksteen (Euville) uitgevoerd beeld van twee mannenfiguren. Twee bouwvakkers (een man en een jongen) zijn bezig met het herstel van de oorlogsschade. De man, met het hoofd naar beneden gericht, is staande afgebeeld terwijl hij bezig is een steen te bewerken. De jongen, voor hem staande, brengt een drietal stenen die steunen op zijn rechterbovenbeen en die hij met beide handen vasthoudt. Het beeld is geïncorporeerd in de muur van het klooster Mariadal.

Het beeld is geplaatst op een halfrond voetstuk met op de voorzijde het wapen van de gemeente Roosendaal en Nispen. Op het wapenschild staat een drietal rozen (twee boven aan de zijkanten en een beneden in het midden). Centraal staat een klimmende, gekroonde leeuw. Naast het wapenschild aan beide zijden valt een bom tussen de mensen.

Tekst
De tekst boven het voetstuk in een banderole luidt:

"DE BOUWKUNST BLOEIT
TE MIDDEN VAN DEN STRIJD."

Naast de banderole aan de rechterzijde schuin omhooglopend de jaartallen:

"1949 - 1945".

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Wederopbouwmonument in Roosendaal herinnert de inwoners aan de verwoestingen die de Tweede Wereldoorlog heeft veroorzaakt en aan de wederopbouw in de periode erna.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht