Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Vos
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Roosendaal, Dankbaarheidsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Dankbaarheidsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Roosendaal, Dankbaarheidsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Dankbaarheidsmonument in Roosendaal is een bronzen beeld van de aartsengel Michaël. Onder zijn voeten ligt de verslagen draak. Het beeld staat op een bakstenen voetstuk.

Symboliek
Aartsengel Michaël is één van de drie aartsengelen die in de bijbel met name worden genoemd. Hij wordt afgebeeld in wapenrusting met een overwonnen duivel of draak onder zijn voeten. Sint Michael is afgebeeld zonder vleugels en met een weegschaal. Dit ongebruikelijke attribuut is ontleend aan de uitvaartliturgie waar gezongen wordt: 'moge de aanvoerder (vaandeldrager) Michaël hen binnenleiden in het eeuwige licht'. Dit is een verwijzing naar de taak die de volksvroomheid aan Michaël toekent: het wegen van de gestorvenen om te kijken of ze waardig zijn voor het eeuwige licht.

Tekst
De tekst op het dankbaarheidsmonument luidt:

"ST. MICHAEL
VERDEDIG
ONS
IN DE STRIJD."

En op de achterzijde:

"IN DANK VOOR
UW
BESCHERMING
1940-1945."

Het beeld is gesigneerd "brons-gieterij / a. binder".

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Dankbaarheidsmonument in Roosendaal is een geschenk van de rector van het klooster. Hij had beloofd dit te doen als de kerk en het klooster de Tweede Wereldoorlog goed zouden doorstaan. een beeld te zullen schenken als kerk en klooster de oorlog goed doorstonden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1948.

Locatie
Het monument staat op het voorplein van de R.K. Kerk Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand (de 'Paterskerk'), gevestigd aan de Kade in Roosendaal.

Bron
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht