Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 1991
Adopteer dit monument.

Gerwen, oorlogsmonument (foto: Jan van Boeijen)
Gerwen, oorlogsmonument (foto: Jan van Boeijen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Gerwen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten) is een bakstenen muur, waarop een kruispatroon is aangebracht dat met goudverf beschilderd is. Op de muur is een natuurstenen plaquette bevestigd. Onderaan de plaquette is een bakstenen verhoging aangebracht, waarop bloemstukken geplaatst kunnen worden.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER BLIJVENDE HERINNERING
AAN ONZE DIERBARE
DORPSGENOTEN DIE IN DIENST
VAN HET VADERLAND ZIJN
GESTORVEN.

ADRIANUS V. STIPHOUT
† 10-05-1940 ROTTERDAM
FRANS ROYAKKERS
† 24-11-1947 BANDOENG
TOON DE WIN † 22-3-1949 JAVA

GERWEN 4 MEI 1991'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Roijakkers Franciscus Adrianus 25-09-1925 24-11-1947

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Gerwen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten) is opgericht ter nagedachtenis aan drie inwoners van Gerwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de slachtoffers luiden: Adrianus van Stiphout, Frans Roijakkers en Toon de Win.

Adrianus van Stiphout overleed bij het bombardement van Rotterdam in mei 1940. Frans Roijakkers en Toon de Win kwamen in Nederlands-Indië om het leven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1991.

Locatie
Het monument bevindt zich op de R.K. begraafplaats aan De Huikert in Gerwen (gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten). Het monument staat bij de entree van de overkapping bij het columbarium.

Bron
Boeijen, J.D. van. De Jongens van “Toedjoe Poeloe Doea”. Herinneringsalbum van het Bataljon 3-14 R.I. 3e Infanterie Brigade Groep 1 Divisie “7 December”. Helmond 2009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.