Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Dirk Bus
Onthulling: 1 oktober 1942
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Ver. Vrijzinnig Christelijk Lyceum.

Den Haag, monument op Algemene Begraafplaats (foto: Ton Bos)
Den Haag, monument op Algemene Begraafplaats (Foto: NKvB)
Den Haag, monument op Algemene Begraafplaats (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene Begraafplaats in Den Haag is een natuurstenen gedenkmuur. De muur heeft aan beide zijden een paneel met daarop in reliëf aan de rechterkant twee huilende vrouwen en aan de linkerkant twee vrouwen met een grafkrans in de hand. Op het middenstuk zijn drie tableaus met namen opgenomen.

Tekst
De tekst op het middenstuk luidt:

'GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
MEI 1940'.

Hieronder zijn de namen van de 167 omgekomen militairen opgenomen.

Symboliek
De vrouwenfiguren verbeelden het bij elkaar steun zoeken van nabestaanden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Agteresch Gerrit 24-05-1910 10-05-1940
Akker Lambertus 10-05-1904 11-05-1940
Amerongen Cornelis Julius 26-11-1912 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene Begraafplaats in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan 167 Nederlandse militairen die in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de Duitse bezetter.

Bijna alle Nederlandse militairen zijn omgekomen bij de slag om Den Haag. Zij behoorden tot 27 verschillende militaire onderdelen en vochten o.a. bij de vliegvelden Ockenburg, Valkenburg en Ypenburg. Opvallend is het grote aantal namen van huzaren. Zij sneuvelden bij het bombardement op de Nieuwe Alexanderkazeme. Identificatie kon niet meer plaatsvinden. Vermoedelijk is van vijf huzaren niets meer gevonden, maar is hun naam wel op het monument geplaatst.

Twee Nederlandse militairen sneuvelden op 29 oktober 1940 bij het demonteren van bommen. Zij werden op verzoek van de familie hier begraven. Samen met een militair die op 14 mei 1940 zelfmoord pleegde stonden hun namen aanvankelijk niet op het monument, maar op de muur naast het monument.

Eind jaren zestig is hier nog een militair herbegraven die eerst in een familiegraf te Loosduinen was begraven.

Onthulling
Het monument is in alle stilte onthuld in oktober 1942. Sinds 2009 wordt er jaarlijks op 10 mei een herdenking gehouden, georganiseerd door de Stichting Herdenking Militaire Erehof 's Gravenhage.

Locatie
Het monument staat op het Militaire Erehof dat deel uitmaakt van de Algemene Begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Bron
Stichting Herdenking Militaire Erehof ’s-Gravenhage.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Carla | 5 mei 2020

Voor mijn oom die ik helaas nooit heb ik gekend en voor allen die hun leven hebben gegeven...

Bram | 4 mei 2020

Henk Wagenaar | 4 mei 2020

Pia Wagenaar | 4 mei 2020

Elsje Klarenbeek | 4 mei 2020

Voor allen die hun leven hebben gegeven...

Tinie Bouwer | 1 mei 2020

Voor mijn broer Henk. Al 80 jaar

Familie van Ojen | 29 april 2020

Nooit vergeten