Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Jac van Someren
Onthulling: 2006
Adopteer dit monument.

Megen, oorlogsmonument (Foto Peter en René van der Krogt)
Megen, oorlogsmonument (Foto Peter en René van der Krogt)
Megen, oorlogsmonument (Foto Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Megen met de titel 'Verwachting', beeldt een vrouw uit die vol verwachting luistert. Zij staat voorover gebogen in een luisterende houding. Het beeld is van brons.

Tekst
De tekst op het informatiebord dat aan het voetstuk bevestigd is, luidt:

'"VERWACHTING"
"MONOTOON MAAR VOL BELOFTEN
KLONK DE ZANG DER LUCHTVLOOT IN HET OOR
BRACHT, HUNKEREND NAAR ONZE VRIJHEID,
RONKEND NIEUWE HOOP DAARVOOR."

JAC VAN SOMEREN
2006'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument verbeeldt een vrouw die 'vol verwachting' over de polders uitkijkt in de richting van Arnhem, waar de gelijknamige slag werd uitgevochten. Als voorspel kwamen talloze vliegtuigen van de geallieerden over Megen gevlogen. Ook daarna duurde het drukke luchtverkeer nog weken. Bij Keent, vijftien kilometer naar het oosten, was een tijdelijk vliegveld aangelegd. De operatie mislukte. De Rijnbrug kon niet worden veroverd. De Maas, waaraan Megen ligt, werd frontlinie. Een identiek beeld staat in het Engelse Tilbury. Uit Tilbury afkomstig was Eric Atkinson. Hij maakte deel uit van de bemanning van een glider die nabij Megen verongelukte en door een verzetsgroep werd gered.

Op de website over de beeldhouwer heet het beeld "Verwondering". De titel van het gedicht is "17 september 1944".

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.