Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Albert Meertens
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Eersel, 'Tableau Beekvliet' (foto: Peter en René van der Krogt)
Eersel, 'Tableau Beekvliet' (foto: Peter en René van der Krogt)
Eersel, 'Tableau Beekvliet' (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in Eersel bestaat uit een tegeltableau met daarop een groep leerlingen die wegtrekken uit een door soldaten bewaakte kerk. Zij worden beschermd door de beschermengel en begroet door een Mariafiguur. Rechts op de achtergrond bevindt zich een gebouw met een heiligenbeeld in de gevel, dit is een vereenvoudigde voorstelling van de voorgevel van Beekvliet.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VOOR DEN ZWERVER
HEB IK MIJN
POORTEN
GEOPEND

JOB 31.32

11 MEI 1942
1 AUG 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Dit tableau is geschonken door het klein-seminarie 'Beekvliet' te Sint-Michielsgestel als dank voor hun verblijf in Eersel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het klein-seminarie werd toen gebruikt als gijzelaarskamp St. Michielsgestel.

 

Bron
Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.