Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Sgt. H. van Lennep
Onthulling: 14 augustus 1940
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'Monument Zoeklichtafdeling' (foto: Janita Stassen)
Den Haag, 'Monument Zoeklichtafdeling' (foto: Stichting 3 maart '45)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument Zoeklichtafdeling' in Den Haag is een zuil met een ingemetselde gedenkplaat van zandsteen met aan weerszijden een plantenbak. Boven aan de zuil is het embleem van de Genie aangebracht, dat in smeedijzer is uitgevoerd. Onder het embleem van de Genie is een natuurstenen gedenkplaat aangebracht.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
ONZE KAMARADEN

SERGT. H. VAN DER WAALS
KORP. A. VAN GINKEL
SOLD. J.J. FRÖLING

ZIJ GAVEN HUN LEVEN
IN DE STRIJD
VOOR NEDERLAND

4E SECTIE VII Z.L.A.T.L.
10 MEI 1940'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument Zoeklichtafdeling' in Den Haag is opgericht ter nagedachtenis aan drie militairen van de VIIde Zoeklichtafdeling. Deze militairen zijn op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter gesneuveld.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

soldaat J.J. Fröling, korporaal A. van Ginkel en sergeant H. van der Waals.

Tijdens de mobilisatie van 1939 vorderde het Nederlandse leger kasteel 'De Binckhorst'. De 4de sectie van de VIIde Zoelichtafdeling van de landmacht werd hier gelegerd en had als taak het opsporen van luchtdoelen. Na de Duitse inval op 10 mei 1940 vroeg de commandant van deze sectie drie vrijwilligers om de bemanning van het zoeklicht dat bij Ypenburg was opgesteld, vanaf kasteel 'De Binckhorst' te bevoorraden. Geen eenvoudige taak, want in het gebied waar het transport doorheen zou gaan, waren veel Duitse parachutisten aanwezig. Op weg van het kasteel naar Nootdorp raakte de wagen nabij villa 'Dorrepaal' in Voorburg na een gevecht met de bezetter te water. Alle drie inzittenden kwamen om het leven. Toen op 11 mei 1940 villa 'Dorrepaal' door het Nederlandse leger onder leiding van luitenant George Maduro werd heroverd, werd de wagen gelicht.

Oprichting
De bouw is bekostigd uit de kantinekas van de Zoeklichtafdeling. De ontwerper van het monument, sergeant H. van Lennep, is later op de Waalsdorpervlakte door de bezetter gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 augustus 1940 door de toenmalige commandant, 4de sectie luitenant D.A. de Groot.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van kasteel 'De Binckhorst', gelegen aan de Binckhorstlaan te Den Haag. Hoewel het gedenkteken niet aan de openbare weg ligt, is het op werkdagen tijdens kantooruren te bezichtigen.

Bronnen

  • gemeente Den Haag;
  • Haags Gemeente Archief.
Voor meer informatie
Op de website http://www.herdenken-denhaag.nl/ is meer informatie over dit monument te vinden. De website Sporen uit het verleden, blik op de toekomst is een initiatief van Stichting 3 maart '45. Met de website wil de stichting duidelijk maken dat herdenken méér is dan terugkijken naar het verleden (1940-1945). Herdenken is ook een brug slaan tussen verleden en heden, als een les voor de toekomst. Uitgangspunt van de website zijn Haagse monumenten uit de bezettingsperiode, gegroepeerd in zeven thema's: oorlog, bezetting, bevrijding, verzet, terreur, discriminatie en slachtoffers.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bram | 1 mei 2020

Omdat jullie er stonden toen het nodig was en daarvoor de hoogste prijs moesten betalen.

| 28 april 2020

Dank U!