Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Reclame Assen
Onthulling: 27 januari 2010
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Akker.

Sleen, ‘Heckscher’-monument (foto: OBS De Akker)
Sleen, ‘Heckscher’-monument (foto: OBS De Akker)
Sleen, ‘Heckscher’-monument (foto: OBS De Akker)

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Heckscher’-monument in Sleen (gemeente Coevorden) is een davidster van twee soorten natuursteen op een metalen sokkel in de vorm van een davidster. Op het monument zijn een tekst aangebracht in het Hebreeuws en het Nederlands evenals een Davidsster.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TER HERINNERING

[De namen van de vier familieleden]

MOGE HUN ZIELEN GEBUNDELD WORDEN IN DE BUNDEL VAN HET EEUWIGE LEVEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het ‘Heckscher’-monument in Sleen (gemeente Coevorden) is opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse familie Heckscher uit Sleen en alle slachtoffers van de Holocaust.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was de familie Heckscher de enige Joodse familie in Sleen. Ze waren tot aan oktober 1942 woonachtig aan de Menso Altingstraat 16 te Sleen. De familie bestond uit vader Izaak, moeder Elsiena en de twee zonen Meijer en Rolf. De zonen zijn 11 en 7 jaar oud geworden. De familie had een manufacturenwinkel in Sleen. Vader Izaak was actief in de korfbalvereniging, de motorfietsclub en de muziek- en toneelvereniging en stond bekend om zijn bijzondere gevoel voor humor. Zoon Meijer (Meini genoemd) zat op de openbare school in Sleen, de jongste zoon Rolf was hiervoor nog te jong.

Toen de dreiging van deportatie steeds groter werd is de familie ondergedoken. Dit kon echter niet voorkomen dat zij werden ontdekt en op 25 januari vanuit Westerbork op transport werden gezet. Op 28 januari 1944 zijn moeder Elsiena en de twee zoons Meijer en Rolf in Auschwitz om het leven gekomen. Vader Izaak is op 31 maart 1945 omgekomen in Kdo Mühldorf.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de tijdelijke Werkgroep Joods Monument van de Stichting Streekeigen Sleen. Er werd geconstateerd dat er nog geen monument voor deze Joodse familie en de holocaust in Sleen was. De gemeente Coevorden heeft een financiële bijdrage geleverd.

Onthulling
De onthulling vond plaats op 27 januari 2010 door familielid Donald Heckscher. Hij schonk als dank aan de Stichting Streekeigen Sleen en de basisscholen De Akker en De Fontein bomen in het vredeswoud in Israël. Rabbijn S. Evers sprak een gebed uit. Daarnaast spraken nog dominee Van der Linden, Monique van Ruyven en Jurrie Lentz. Lentz was bevriend met zoon Meijer. Basisschoolleerlingen van de De Akker en de De Fontein lazen het gedicht 'Ben Ali Libi' voor en legden een krans bij het monument. Luuk Houkes speelde onder andere 'Amsterdam Huilt' op de trompet. Er was ook een toespraak van Jan Ziengs van de tijdelijke Werkgroep Joods Monument.

Locatie
Het ‘Heckscher’-monument is gelegen achter de Nederlands Hervormde Kerk aan de Brink 7 te Sleen (gemeente Coevorden).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht